Norton AntiVirus Vs. Keperluan Microsoft

Semasa memutuskan program anti-virus untuk digunakan di komputer syarikat anda - serta PC peribadi yang mungkin anda sambungkan ke rangkaian anda - anda perlu mempertimbangkan keberkesanan dan perlesenan program. Dua pilihan yang popular adalah Symantec Norton AntiVirus dan Microsoft Security Essentials percuma, yang kini disertakan dalam Windows Defender pada Windows 8. Walaupun kedua-dua program ini tidak menawarkan penyelesaian perusahaan yang lengkap untuk perniagaan besar, kedua-duanya menyokong penggunaan sebilangan kecil mesin.

Penilaian Norton

Dalam ujian November / Disember 2012 Symantec's Norton Internet Security 2013 - produk yang mengandungi enjin anti-virus yang sama dengan Norton AntiVirus - syarikat ujian bebas AV-Test menganugerahkan program ini skor 5.5 daripada 6.0 untuk perlindungan, 5.5 dari 6.0 untuk baiki dan 5.0 daripada 6.0 untuk kegunaan. Program ini hanya menunjukkan prestasi industri yang rendah dalam satu bidang: berapa banyak menjalankannya yang memperlambat komputer. Norton mempunyai masa perlambatan rata-rata 11 saat, berbanding dengan purata keseluruhan 10 saat.

Penilaian Keperluan Keselamatan

Ujian November / Disember 2012 yang sama yang dilakukan pada Microsoft Security Essentials 4.1 memberikan produk perlindungan 1.5, perbaikan 3.0 dan penggunaan 5.5. Ujian tersebut mendapati kemampuan Security Essentials untuk melindungi daripada ancaman virus baru ketinggalan rata-rata industri sebanyak 14 peratus pada bulan Disember. Di kebanyakan kawasan lain, Security Essentials mendapat skor sedikit di bawah atau hampir dengan purata industri. Kerana prestasi yang buruk, AV-Test tidak memberikannya sijil, tidak seperti Norton.

Pelesenan

Walaupun Norton AntiVirus dan Microsoft Security Essentials tidak dirancang untuk kegunaan perniagaan, lesen kedua-dua program ini membolehkan penggunaan korporat dalam banyak kes. Walaupun Symantec mencadangkan penggunaan Symantec Endpoint Protection di pejabat, perjanjian lesen tidak melarang penggunaan Norton AntiVirus secara perniagaan. Microsoft, yang sebelumnya melarang perniagaan menggunakan Security Essentials, mengubah lesennya pada tahun 2010 untuk membolehkan perniagaan menggunakan produk tersebut hingga 10 komputer.

Pilihan lain

Pelanggan yang ingin digunakan dalam rangkaian korporat yang lebih besar atau yang memerlukan kemampuan untuk mengurus perisian anti-virus pada beberapa PC dari satu lokasi rangkaian, dapat membeli perisian perusahaan yang setara: Symantec Endpoint Protection atau Microsoft's System Center Endpoint Protection. Pengimbas anti-virus program ini berfungsi sama seperti program tingkat pengguna yang setara, tetapi mereka menawarkan kawalan yang lebih besar kepada syarikat dengan kakitangan IT yang berdedikasi, serta kemampuan untuk melesenkan perisian untuk komputer sebanyak yang diperlukan.