Cara Membuat Komputer Sony Vaio Lebih Cepat

Komputer Sony Vaio dilengkapi dengan perisian khas yang disebut Vaio Care yang membolehkan anda menjadikannya berfungsi lebih pantas. Program ini memantau prestasi Vaio anda dan dapat memberi anda laporan yang menunjukkan sama ada komputer anda memerlukan penyelenggaraan. Sekiranya perlu, program Vaio Care juga dapat membantu anda menyelesaikan masalah dan memberikan bantuan dalam talian. Sony malah menyediakan alat yang boleh anda jalankan tepat dalam program Vaio Care yang boleh anda gunakan untuk membantu komputer anda berfungsi dengan lebih pantas.

1

Tekan kekunci "Windows" dan kemudian dari jenis skrin permulaan "Vaio Care." Pilih program Vaio Care dari senarai yang muncul.

2

Pilih "Penjagaan Sistem" dari senarai pilihan. Pilih "Penjagaan Satu Klik" dari senarai pilihan yang muncul. Tunggu bar kemajuan yang muncul untuk menunjukkan bahawa program Vaio Care telah selesai memeriksa kesihatan komputer anda.

3

Baca maklumat yang terdapat di tetingkap yang dihasilkan oleh Vaio Care yang memberitahu anda mengenai kesihatan komputer anda. Pilih setiap pilihan yang mengandungi segitiga amaran kuning atau bulatan merah yang menunjukkan bahawa anda perlu mengatasi masalah kritikal.

4

Kaji senarai masalah yang dihasilkan oleh Vaio Care dan klik di mana ditunjukkan untuk membetulkan masalah tertentu yang ditunjukkan oleh Vaio Care yang memerlukan perhatian. Contohnya, jika anda mengklik "Penyelenggaraan", anda mungkin melihat segitiga amaran kuning di bawah senarai Defragmenter Registry. Pilih teks yang bertuliskan "Klik di sini" untuk melancarkan utiliti yang akan mengatasi masalah tersebut, atau pilih pilihan "Maklumat lanjut" untuk membaca lebih lanjut mengenai utiliti ini. Ulangi langkah ini untuk setiap masalah yang terdapat di Vaio Care.

5

Kembali ke tetingkap permulaan utiliti Vaio Care. Pilih pilihan "Diagnostik" dari lajur kiri, dan pilih pilihan "Perisian". Pilih pilihan "Self Heal", dan muat turun tambalan jika mengarahkan anda untuk melakukannya.