Hubungan Industri Runcit dan Penjual

Memiliki perniagaan runcit memerlukan kerjasama dengan pembekal yang menjual produk kepada anda dengan harga borong. Juga dikenali sebagai vendor dalam industri runcit, syarikat-syarikat ini boleh menjadi pengeluar langsung atau broker borong, yang memperoleh barang dalam jumlah besar dan menjualnya melalui pesanan yang lebih kecil kepada peruncit. Hubungan anda dengan vendor anda boleh memberi kesan besar kepada keuntungan dan pendapatan bersih anda. Mengetahui bagaimana menjalin hubungan dengan pembekal anda agar mereka responsif terhadap keperluan kedai anda akan membantu memastikan kejayaan syarikat anda.

Pertandingan

Sekiranya anda seorang peruncit baru, anda mungkin tidak menyedari bahawa vendor juga mempunyai pilihan untuk menjual kepada pengguna akhir, pelanggan anda. Penjual mungkin mempunyai kehadiran dalam talian dengan nama yang berbeza tetapi dengan produk yang sama. Di samping itu, mereka boleh menjual kepada pesaing rapat anda. Ini boleh menyebabkan keretakan hubungan anda dengan vendor dan boleh menjejaskan perkhidmatan pelanggan untuk anda. Sekiranya anda ingin memastikan bahawa pembekal anda tidak akan menjual barang dagangan kepada pengguna dengan harga yang lebih rendah daripada yang anda tawarkan di kedai anda, tanyakan kepada wakil anda jika syarikat itu hanya pembekal perdagangan atau jika ia juga mempunyai peruncitan.

Syarat

Cara yang baik untuk meningkatkan aliran tunai anda adalah dengan mengadakan terma kredit dengan pembekal. Apabila anda berjanji, vendor memberi anda sejumlah waktu, seperti 30 hari, untuk membayar produk anda. Ini membolehkan anda menjual barang dagangan sebelum anda diminta membayar invois anda. Penjual tidak akan mengenakan faedah untuk perkhidmatan ini, namun anda mesti memenuhi syarat. Sekiranya perniagaan anda baru, anda mungkin perlu membayar satu atau lebih pesanan sebelum anda boleh meminta syarat. Setelah diluluskan, pastikan membayar invois anda tepat pada waktunya untuk mengekalkan hubungan kerja yang baik dengan vendor anda; jika tidak, anda berisiko membatalkan syarat kredit anda.

Penghantaran tepat pada masanya

Penghantaran pesanan anda tepat pada waktunya adalah penting untuk mengekalkan perkhidmatan pelanggan terbaik untuk pelanggan anda. Semasa membuat pesanan dengan vendor, tetap berhubungan dengan wakil yang ditugaskan untuk perniagaan anda. Bersikap sopan dan menjalin hubungan profesional sehingga pesanan anda menjadi keutamaan. Tindak lanjut sehingga anda mempunyai tarikh penghantaran, dan hubungi vendor pada hari itu untuk menerima nombor penjejakan. Sekiranya anda membuat pesanan dan tidak memastikan ia dipenuhi, anda berisiko tidak menerimanya sehingga lama selepas tarikh anda menjanjikan produk tersebut kepada pelanggan anda. Menjaga hubungan vendor positif membantu anda mengelakkan penghantaran lewat.

Kualiti dan Pulangan Produk

Tanpa maklum balas mengenai vendor dari peruncit lain, anda mungkin tidak biasa dengan kualiti produk pembekal sehingga setelah anda menerima beberapa pesanan. Malangnya, kualiti yang buruk dapat menyebabkan peningkatan pulangan kedai dari pelanggan anda. Walaupun barang niaga pembekal mempunyai reputasi yang baik, anda mungkin masih perlu melakukan pengembalian wang sesekali. Sekiranya anda mempunyai hubungan baik dengan vendor anda, mengembalikan atau menukar barang melalui gudang akan menjadi proses yang mudah. Bercakap dengan wakil anda sebelum membuat pesanan untuk memberi kesan mengenai produk tertentu. Dengan menjaga hubungan baik dengan pembekal anda, mereka dapat mengarahkan anda ke produk berkualiti terbaik yang mereka bawa.