Soalan untuk Mengenal Pekerja Anda

Sama ada anda baru-baru ini diambil bekerja sebagai pengurus baru atau mengembangkan pasukan pekerja baru untuk perniagaan atau lokasi baru, penting untuk mengenali orang yang akan anda uruskan. Cari masa untuk makan tengah hari dengan setiap pekerja dari semasa ke semasa dan ketahui apa yang penting baginya. Setelah anda mengetahui motivasi dan keperibadian pekerja anda, anda tidak akan menghadapi masalah pengurusan dengan penutup mata.

Soalan Tentang Motivasi

Semasa anda mengenali pekerja anda, cari tahu apa yang memberi mereka dorongan untuk datang bekerja di syarikat anda setiap hari. Ini mungkin hanya untuk gaji, atau mungkin ada faktor pendorong lain yang ikut bermain. Ajukan soalan kepada pekerja anda seperti, "Apa yang membuat anda teruja untuk bangun pada waktu pagi?" Atau cuba: "Apa yang akan anda lakukan dengan hidup anda sekiranya wang tidak menjadi pertimbangan?" dan "Apa salah satu tujuan jangka panjang anda?" Mempelajari jawapan untuk soalan ini akan membantu anda memotivasi pekerja.

Soalan Tentang Pekerjaan

Ketahui bagaimana perasaan pekerja anda ketika datang bekerja dan melaksanakan tugas mereka. Minta pekerja untuk menjelaskan pekerjaan mereka, kerana ini akan memberi tahu anda tugas mana yang diutamakan dalam posisi tertentu. Tanyakan mengenai aspek positif dan negatif pekerjaan dan beritahu orang bahawa anda berminat bekerja dengannya untuk menjadikan pekerjaan mereka lebih baik. Galakkan pekerja untuk berkongsi matlamat pendidikan berterusan dan aspirasi kerjaya lain dengan anda.

Soalan Mengenai Syarikat

Sangat menarik untuk mengetahui bagaimana orang datang bekerja di syarikat itu. Minta pekerja untuk memberitahu anda keadaan apa yang menyebabkan permohonan mereka untuk jawatan dalam organisasi anda dan apa yang mereka fikirkan mengenai syarikat pada masa itu. Bercakap dengan pekerja mengenai persepsi mereka terhadap syarikat semasa. Tanyakan apakah ada perkara yang ingin mereka lihat berubah atau adakah mereka berpuas hati dengan status quo. Ketahui sama ada pekerja anda mempunyai idea untuk meningkatkan pekerjaan mereka, pekerjaan orang lain atau syarikat secara keseluruhan.

Soalan Tentang Kehidupan Peribadi

Pekerja sering ingin ditanya mengenai kehidupan mereka di luar tempat kerja, menurut pakar pengurusan korporat Joan Lloyd. Elakkan soalan yang tidak selesa dan ikuti topik yang ringan, tanyakan kepada pekerja mengenai pasukan sukan kegemaran mereka, sama ada mereka memiliki haiwan peliharaan dan sejauh mana mereka berulang-alik bekerja setiap hari. Topik lain yang perlu dipertimbangkan adalah tempat kegemaran untuk makan tengah hari, filem dan hobi yang tidak dapat dilupakan. Selesaikan soalan-soalan ini secara santai sehingga pekerja anda tidak merasa disoal siasat.