Cara Menghapus Entri Uninstall yang Rusak di Vista

Setiap program yang dipasang pada Windows Vista membuat entri uninstall, yang muncul di panel kawalan Program dan Ciri. Program yang salah boleh membuat entri uninstall yang rosak atau gagal mengeluarkan entri uninstallnya dengan betul. Setiap entri dikaitkan dengan fail EXE dan juga akan gagal berfungsi jika aplikasi dikeluarkan secara manual. Entri penyahpasang ini disimpan dalam pendaftaran Windows. Anda memerlukan akses ke Registry Editor di komputer perniagaan anda untuk menghapusnya. Hubungi pentadbir sistem anda jika anda tidak mempunyai akses.

1

Klik "Mula," ketik "Regedit" (tanpa tanda kutip) ke dalam kotak pencarian di menu Mula dan tekan "Enter" untuk melancarkan Registry Editor.

2

Klik butang "Ya" di tetingkap Kawalan Akaun Pengguna yang muncul. Masukkan kata laluan anda jika anda melihat kotak dialog kata laluan.

3

Navigasi ke kekunci "HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Uninstall" di panel kiri Editor Pendaftaran. Setiap subkunci di bawah kunci Nyahpasang mewakili entri nyahpasang.

4

Pilih subkunci di bawah kunci Nyahpasang dan baca medan DisplayName di panel kanan.

5

Klik atau gunakan kekunci anak panah untuk melihat subkunci, membaca medan DisplayName mereka, sehingga anda menemui entri penyahpasang yang ingin anda alih keluar.

6

Klik kanan subkunci di panel kiri dan pilih "Padam" untuk menghapusnya.