Kata kunci untuk Penilaian Kendiri Pekerjaan

Sekiranya anda dewasa diajar bahawa memukul tanduk anda sendiri bukanlah perkara yang baik, anda mungkin akan merasa gementar dengan menulis penilaian diri untuk pekerjaan anda. Namun, pujian atas pencapaian pekerjaan anda adalah apa yang ingin dibaca oleh atasan anda, terutamanya jika dia tidak berkesempatan untuk memerhatikan anda dalam tindakan. Mengetahui kata kunci yang sesuai untuk digabungkan dapat membezakan anda serta keyakinan dan keyakinan diri terhadap kemampuan anda

Kata kerja

Seperti resume, penilaian kendiri pekerjaan adalah jemputan untuk menunjukkan kepada pembaca bahawa anda mempunyai pemikiran yang berorientasikan hasil. Kata kerja tindakan yang kuat seperti dilaksanakan, diarahkan, dioptimumkan, disatukan, ditingkatkan, dimaksimumkan, diselesaikan, dirundingkan, diperbaiki, terpusat, dipengaruhi dan difasilitasi adalah kata kunci yang berkesan untuk digunakan, terutamanya jika disambungkan ke pencapaian yang melibatkan penjimatan masa dan wang, mengurangkan pembaziran dan menarik perniagaan baru.

Syarikat Jargon

Ikuti budaya korporat dengan memasukkan leksikonnya ke dalam penilaian anda. Setiap syarikat mempunyai bahasa, frasa dan akronim tersendiri yang membezakannya dengan persaingan. Kemungkinannya adalah ketika anda melamar syarikat itu, anda mempelajari spesifikasi pekerjaan, laman web dan mungkin juga laporan tahunan, bukan hanya untuk mendidik diri sendiri mengenai produk, perkhidmatan, sejarah dan visi, tetapi untuk memproyeksikan tahap keakraban yang membuatnya seolah-olah anda sudah tergolong di sana. Menggunakan kata kunci, rujukan dan ungkapan yang sama dalam penilaian kendiri anda memperkuat kesan komitmen dan kesedaran anda yang kuat mengenai apa yang dianggap penting oleh syarikat.

Kerja berpasukan

Walaupun penilaiannya adalah mengenai anda, anda perlu memberitahu bahawa anda adalah sebahagian daripada rangkaian yang lebih besar yang memberi kuasa kepada anda dan membuat segala kemungkinan. Dengan menggunakan kata-kata seperti ahli pasukan, rakan sekerja, rakan sebaya, rakan kongsi, mentor, jawatankuasa, usaha koperasi, percambahan fikiran dan input kumpulan menunjukkan bahawa anda menghargai peluang untuk menyampaikan pengetahuan serta belajar dari orang lain. Ditambah dengan ini adalah penekanan untuk memberi kredit di mana ia jatuh tempo.

Komunikasi

Perkataan "berkomunikasi" mungkin tidak boleh digunakan terlalu banyak dalam penilaian diri. Gunakan untuk menangani kepentingan mendengar secara aktif, merangka dasar dan prosedur yang berkesan, melatih sesama pekerja, mengikuti arahan yang kompleks, menangani senario kawalan kerosakan dan membina dan mengekalkan kepercayaan pelanggan, vendor dan rakan sekerja.