Hierarki Matlamat untuk Syarikat

Cara yang baik untuk memahami bagaimana syarikat mengatur hierarki tujuannya adalah dengan melihat teori motivasi manusia Dr. Abraham Maslow. Teorinya menyatakan bahawa motivasi didorong oleh keperluan yang tidak dipenuhi dan bahawa keperluan asas tertentu mesti dipenuhi sebelum keperluan lain yang lebih tinggi dapat dipenuhi. Keperluan ini, dari tahap yang paling asas hingga yang lebih tinggi, adalah fizikal, keselamatan, sosial, harga diri dan aktualisasi diri. Teori motivasi manusia ini juga berlaku untuk syarikat. Sebuah syarikat permulaan terutamanya bermotivasi dengan membangun perniagaan yang cukup untuk membuka pintunya; semuanya selepas itu adalah kemajuan.

Fizikal

Keperluan asas bagi manusia, menurut teori Maslow, adalah fisiologi: memiliki segala yang diperlukan untuk menjaga kehidupan dengan selesa, seperti pendapatan, makanan, tempat tinggal dan kemudahan gaya hidup. Begitu juga, tujuan paling asas syarikat adalah untuk menghasilkan pendapatan yang cukup untuk membiayai operasi dan pertumbuhan hariannya. Perkara pertama yang dilakukan oleh seorang usahawan adalah membayar kos operasi syarikat; apa sahaja yang tersisa dari pendapatan akan terus berkembang syarikat. Setelah keperluan operasi asas syarikat dipenuhi, matlamat seterusnya adalah untuk mengukuhkan keadaan kewangannya.

Keselamatan

Keperluan manusia yang paling asas kedua adalah keselamatan. Bagi anda, keselamatan memerlukan sumber untuk mengekalkan keperluan fisiologi anda. Bagi syarikat, keselamatan adalah kedudukan kewangan yang kuat dengan simpanan dana yang berhemat untuk digunakan ketika berlaku kecemasan operasi, seperti kerosakan mesin atau keperluan untuk mengambil lebih banyak kakitangan. Kewangan yang kukuh menjadi asas untuk inovasi dan pengembangan

Sosial

Seorang manusia mesti mendapat tempat dalam komunitinya. Begitu juga, syarikat mesti mendapat tempat di industri dan pasaran pengguna masing-masing. Interaksi sosial membuat anda bahagia, jadi anda mencarinya setelah memenuhi keperluan hidup asas anda. Sebuah syarikat hanya dapat berkembang dengan mengembangkan kedudukannya yang kompetitif dalam industri dan menarik lebih banyak pelanggan, yang membantu meningkatkan pendapatannya. Inilah sebabnya, setelah syarikat dilancarkan, usaha pemasaran harus menjadi fokus utama pengurusan.

Taksir

Esteem, pada tahap peribadi, serupa dengan imej korporat syarikat atau jenama. Reputasi dan keselamatan anda yang baik meningkatkan kemampuan anda untuk berprestasi di tempat kerja dan berinteraksi dengan jayanya dalam komuniti rakan dan rakan perniagaan anda. Sebenarnya, kerja dan penglibatan sosial anda menambah penghargaan anda. Apabila sebuah syarikat telah beroperasi, syarikat itu akan mencipta imej di benak pelanggannya. Ia menjadi terkenal dengan kualiti perkhidmatan pelanggannya, barisan produknya dan struktur harganya. Pengguna mencari nilai yang baik, tetapi mereka juga menanggapi unsur-unsur imej korporat yang lain, seperti daya tarik sombong, menunjukkan keprihatinan terhadap ekologi dan kesedaran sosial. Atas sebab inilah syarikat mempromosikan imej jenama mereka, yang mencerminkan pernyataan misi dan budaya korporat mereka. Imej jenama yang kuat menyumbang kepada pertumbuhan pendapatan,kekuatan kewangan dan keperluan operasi asas.

Pengaktifan Kendiri

Matlamat utama syarikat adalah mencapai tahap kejayaan yang memastikan ia memenuhi matlamatnya untuk terus berniaga, membina kewangan yang kukuh, dan menikmati penerimaan pengguna dan pengiktirafan jenama yang tinggi. Bagi anda, aktualisasi diri mungkin merupakan kenaikan pangkat ke jawatan eksekutif. Bagi syarikat, ia mungkin berbentuk terbuka melalui IPO atau diperoleh dengan harga tinggi oleh syarikat yang lebih besar. Aktualisasi diri berlaku apabila semua tahap matlamat lain dipenuhi dan ini membolehkan kejayaan lebih jauh bagi syarikat dan individu.