Cara Membuat Portofolio untuk iPad

Satu kelebihan iPad ialah dapat mengambil gambar anda ke mana sahaja anda pergi, yang sangat praktikal ketika anda ingin menunjukkan portfolio anda. Walaupun anda bukan jurugambar, anda boleh memaparkan banyak jenis portfolio di iPad selagi anda mempunyai gambar karya anda. Walaupun secara teknikal anda dapat membuat album foto di iPad anda, menggunakan aplikasi portfolio membuat persembahan yang lebih ringkas dengan pilihan untuk memasukkan beberapa portfolio, skrin percikan dan maklumat tambahan. Padport dan Foliobook adalah dua aplikasi portfolio untuk iPad yang menawarkan ciri-ciri ini.

Padport

1

Beli dan muat turun salinan Padport dari aplikasi App Store di iPad anda atau melalui iTunes di komputer anda.

2

Ketuk ikon Padport untuk membuka aplikasi. Padport dibuka dengan templat.

3

Ketuk ikon kompas di sudut kanan bawah untuk mengakses tetapan anda.

4

Ketik "Portofolio" dan kemudian ketuk "Tambah Baru." Taipkan nama untuk portfolio anda dan kemudian ketik "Selesai." Ini adalah nama yang akan muncul di menu di halaman utama portfolio anda.

5

Ketik portfolio yang baru anda buat dan kemudian ketik "Media".

6

Ketuk "Tambah Media +" dan kemudian ketuk foto untuk memilihnya dari pustaka foto iPad anda. Ketuk foto dan seret ke bar "Urutan Imej" di bahagian atas aplikasi. Ketuk foto dan seret ke posisi baru untuk menyusun semula foto anda.

7

Ketuk "Kembali" untuk kembali ke halaman Portofolio jika anda ingin membuat portfolio lain.

Buku Folio

1

Beli dan muat turun salinan Foliobook dari aplikasi App Store di iPad anda atau melalui iTunes di komputer anda.

2

Ketik Buku Folio untuk membuka aplikasi. Buku folio dibuka dengan skrin kelabu yang mengandungi arahan untuk menggunakan aplikasi.

3

Ketik dua kali skrin kelabu untuk memasuki mod Edit dan kemudian ketuk ikon "F".

4

Ketik "Portofolio" dan kemudian ketuk "+ Tambah Baru" di bawah tajuk Galeri.

5

Taipkan nama untuk galeri anda ke tajuk Tajuk. Ini adalah nama yang akan muncul di menu halaman depan portfolio anda. Ketik "Kembali" setelah anda menamakan galeri anda.

6

Ketuk skrin utama dan kemudian ketik dua kali untuk keluar dari mod penyuntingan utama. Ketik galeri yang baru anda buat dan kemudian ketik dua kali halaman utama galeri.

7

Ketik ikon Foto untuk menambahkan gambar ke portfolio anda. Anda boleh mengetuk satu gambar untuk menambahkannya atau mengetuk keseluruhan album untuk menambahkan semua gambar di dalamnya.

8

Ketuk gambar dan seret ke lokasi lain untuk menyusun semula susunan gambar anda. Ketuk "Selesai" setelah selesai menambahkan gambar.