Cara Mengatasi Perubahan dan Kepelbagaian di Tempat Kerja

Perubahan adalah sebahagian besar perniagaan. Pekerja datang dan pergi, perubahan pengurusan, produk menjadi ketinggalan zaman dan, sebelum anda mengetahuinya, syarikat tidak sama seperti dulu — ini menimbulkan ketakutan dan kekurangan produktiviti di banyak pekerja. Bentuk perubahan positif di tempat kerja adalah kepelbagaian. Banyak industri mengglobalisasi pendekatan mereka, menurut artikel kepelbagaian perniagaan University of Florida yang diterbitkan pada bulan Jun 2002. Mengatasi perubahan dan kepelbagaian di tempat kerja - belajar bagaimana menyesuaikan diri dan memahami budaya lain - adalah kemahiran yang berharga dan yang akan membawa kejayaan.

Mengatasi Perubahan di Tempat Kerja

1

Berkomunikasi dengan pekerja. Maklumkan kepada pasukan anda mengenai perubahan dalam syarikat - sama ada kakitangan, produk atau protokol. Selalu jaga setiap orang kerana perubahan tidak selesa bagi orang yang tidak tahu apa yang sedang berlaku. Panggil perjumpaan, kirim memo dan pertahankan keterbukaan umum dengan kakitangan anda.

2

Tetapkan matlamat dengan pasukan anda. Tingkatkan produktiviti dan tentukan minat pekerja terhadap masa depan syarikat dengan bertemu dengan pasukan anda, menetapkan matlamat dan sumbang saran untuk mencapai tujuan tersebut.

3

Panggil pasukan anda untuk bertindak. Galakkan pasukan anda untuk meningkatkan prestasi mereka agar mereka dapat terus menjadi sebahagian daripada perubahan dalam perniagaan. Elakkan menakut-nakutkan mereka, tetapi tentukan rasa mendesak agar mereka berprestasi dengan baik.

4

Fahami apa yang diharapkan daripada anda atau, jika anda seorang pengurus, buat orang lain menyedari harapan anda. Berjumpa dengan setiap pekerja dan beri dia senarai tanggungjawab, perihal tugasnya dan apa yang diharapkan dari dia untuk berjaya menjalankan tugasnya. Parameter yang jelas meningkatkan produktiviti.

Mengatasi Kepelbagaian di Tempat Kerja

1

Rancang tempat percutian pejabat, sama ada perjalanan berkhemah, percutian gunung atau hujung minggu di hotel tempatan. Memudahkan aktiviti yang mendorong semua orang untuk saling mengenali. Halangan terbesar kepelbagaian adalah keengganan untuk mengenali seseorang dengan latar belakang, etnik atau sistem kepercayaan yang berbeza.

2

Teliti budaya yang berbeza. Membangunkan pengetahuan mengenai rakan sekerja yang terdiri daripada pelbagai etnik, jantina, fahaman agama dan latar belakang. Mengejar pengetahuan tentang orang lain menunjukkan rasa hormat dan akan menghasilkan persekitaran kerja yang lebih damai, serta memberi penerangan kepada orang lain dan memperbaiki cara anda melihat orang lain.

3

Lantik fasilitator kepelbagaian. Gunakan wang syarikat untuk menghantar orang ini mendapat kepelbagaian dalam latihan di tempat kerja. Menugaskan dia dalam perjumpaan kepelbagaian dan pendidikan staf, serta berperanan sebagai penyokong kumpulan minoriti di tempat kerja.

4

Buka mata anda untuk ketidakadilan dan diskriminasi di tempat kerja, dan bersuara. Mengabaikan untuk berbicara atas nama rakan sekerja menguatkan kata-kata dan tindakan penghasut, dan memperlambat proses perubahan positif.