Garis Panduan untuk Menahan Deposit Kerosakan

Sebagai tuan tanah, mengumpulkan deposit kerosakan adalah mustahak. Deposit ini harus menampung kerosakan yang disebabkan oleh penyewa semasa dia sedang menyewa harta tanah anda, dan dapat ditahan sekiranya kerosakan berlaku. Terdapat garis panduan khusus untuk menahan deposit kerosakan yang mesti dimiliki oleh tuan tanah untuk melindungi hak penyewa. Maklumat mengenai deposit dan potensi penahanan perlu disampaikan kepada penyewa sebelum dia pindah ke harta tanah.

Sewa atau Utiliti yang Belum Dibayar

Walaupun ini bukan secara khusus "merosakkan" harta benda, tuan tanah dapat menahan deposit jaminan atau kerosakan untuk menampung sewa yang belum dibayar atau utiliti yang belum dibayar setelah penyewa mengosongkan. Sekiranya penyewa melanggar pajakan dan pergi sebelum habis, tuan tanah dapat menahan wang jaminan untuk menampung kehilangan pendapatan ini.

Kerosakan Sebenar

Kerosakan harta tanah sewa adalah masalah serius bagi tuan tanah dan sebab utama deposit kerosakan perlu dilakukan. Kerosakan setiap hari seperti beberapa lubang kuku atau dinding yang tergores biasanya bukan alasan untuk menahan sebahagian deposit. Walau bagaimanapun, banyak lubang kuku, lubang yang ditebuk di dinding atau pintu, calitan yang melampau di dinding, kerosakan pada permaidani atau lantai yang memerlukan penggantian dan kerosakan serius yang lain adalah perkara yang berbeza. Tuan tanah perlu memperincikan jumlah yang dibelanjakan untuk mengembalikan harta tanah ke keadaan semula dan menolak jumlah yang diperlukan dari deposit kerosakan.

Mengendalikan Deposit

Deposit kerosakan hendaklah dimasukkan ke dalam akaun escrow dan tidak disentuh selama pajakan penyewa atau sehingga dia mengosongkan harta tanah. Adalah penting untuk menjaga dana ini terpisah dari pembayaran sewa dan terpisah dari deposit sewa bulan lalu yang mungkin juga dikenakan. Setelah penyewa meninggalkan harta tanah dan ia telah diperiksa dan didapati bebas daripada kerosakan, wang tersebut harus dikeluarkan dari akaun escrow dan dikembalikan kepada bekas penyewa.

Jumlah Deposit

Jumlah sewa yang anda kenakan menentukan jumlah sebenar deposit kerosakan. Tuan tanah tidak boleh mengenakan sewa lebih dari satu bulan untuk deposit kerosakan, kecuali jika haiwan peliharaan terlibat. Dalam kes ini, deposit haiwan peliharaan yang berasingan harus diperoleh dari penyewa. Biasanya, simpanan haiwan kesayangan tidak dapat dikembalikan dan dapat digunakan untuk membantu melindungi tuan tanah atas kerosakan di atas dan di luar yang dilindungi oleh deposit kerosakan.