Bagaimana Membangun Pelayan yang Baik

Sebuah restoran mungkin mempunyai makanan terbaik di dunia, tetapi jika mempunyai pelayan yang kurang terlatih atau tidak ramah, ia mungkin akan berusaha untuk memastikan pelanggan kembali. Sekiranya anda mengembangkan pelayan yang baik untuk melengkapkan masakan di restoran anda, anda hampir dapat menjamin bahawa perniagaan anda akan memuaskan pelanggan dan mendorong beberapa orang untuk menjadi pelanggan tetap. Walaupun mengembangkan pelayan yang baik mungkin memerlukan masa, hasil akhirnya menguntungkan pelanggan anda dan kepuasan pelanggan.

1

Sesuaikan kriteria pengambilan pekerja anda untuk menyaring calon yang tidak berpengalaman atau tidak berkelayakan. Mengubah kaedah pengambilan pekerja anda tidak akan menjadikan pelayan yang sudah anda miliki lebih baik, tetapi akan memastikan bahawa pengambilan pekerja masa depan lebih bersedia untuk tahap perkhidmatan pelanggan anda. Tentukan bahawa calon mesti mempunyai sejumlah pengalaman atau kemahiran tertentu untuk bekerja di restoran anda. Sebagai contoh, anda mungkin meminta calon pekerja mempunyai sekurang-kurangnya tiga tahun pengalaman restoran atau perkhidmatan pelanggan.

2

Buat buku panduan pekerja yang mempunyai kriteria khusus untuk prestasi di restoran anda. Buku panduan tidak perlu panjang atau bersuara; dokumen yang lebih pendek dan ringkas, semakin baik. Buku panduan restoran harus menggariskan bagaimana menjadi pelayan yang berkesan. Sebagai contoh, anda mungkin merangkumi berapa kali pelayan mesti mengunjungi meja pelanggan semasa makan dan bagaimana menangani masalah pelanggan. Minta pelayan anda membaca buku panduan dan bersetuju untuk mengikuti dokumen tersebut. Sekiranya pelayan tidak menghiraukan buku panduan, anda boleh berjumpa dengan pelayan tersebut dan menilai prestasinya. Sekiranya dia tidak bertambah baik, anda boleh memecatnya.

3

Berkomunikasi dengan pelayan anda dan beri ganjaran kepada mereka apabila prestasi mereka menjadi teladan. Pekerja memberi respons yang baik terhadap maklum balas positif dan kritikan yang membina - ini menunjukkan bahawa anda mengambil berat tentang mereka dan prestasi mereka. Sebagai contoh, jika anggota pelayan mempunyai bulan yang sangat baik dan membuat banyak penjualan, umumkan pencapaiannya di hadapan pekerja yang lain. Pertimbangkan untuk menawarkan kad hadiah dan insentif lain. Memberitahu seseorang "pekerjaan yang baik" juga berlaku.

4

Memimpin melalui teladan. Sekiranya anda kadang-kadang bekerja di lantai restoran dengan pelayan anda, anda berpeluang menunjukkan kepada mereka bagaimana anda mahu persembahan mereka. Melihat anda berinteraksi dengan pelanggan dan melaksanakan tugas mereka menunjukkan pelayan bahawa anda terlibat dan tidak di luar.