Memo kepada Kakitangan Tidak Mengenai Kenaikan Gaji

Setiap majikan takut untuk memberitahu pekerja bahawa mereka tidak mendapat kenaikan gaji. Apabila anda tidak dapat memberi kenaikan gaji, daripada membuat pekerja tertanya-tanya mengenai gaji masa depan mereka, buat memo yang menjelaskan pembekuan gaji. Gunakan bahasa yang jelas untuk menyampaikan kepada pekerja bahawa mereka semua sangat berharga bagi syarikat, walaupun gaji tetap ada.

Tiada Kenaikan Gaji

Pekerja sering menjangkakan bahawa mereka akan mendapat kenaikan gaji sekurang-kurangnya sekali setahun, dengan andaian bahawa mereka telah menunjukkan prestasi yang baik. Apabila anda tidak dapat memberikan kenaikan gaji, memo anda perlu menyatakannya dengan jelas pada awalnya. Sebagai contoh, anda mungkin menulis, "Berdasarkan penilaian semasa kami mengenai keadaan kewangan syarikat, tidak ada pekerja yang akan menerima kenaikan gaji pada masa ini."

Sebab Penyebutan

Templat surat kenaikan gaji dari majikan ke pekerja harus selalu membincangkan keadaan yang menyebabkan keputusan anda untuk tidak menaikkan gaji. Khususnya, berikan gambaran ringkas mengenai kewangan syarikat dan berapa lama ia dicubit.

Sekiranya terdapat situasi tertentu yang menyebabkan pendapatan rendah, sertakan ini dalam memo untuk membantu pekerja memahami data yang anda cari. Juga, nyatakan langkah-langkah pemotongan kos yang telah anda ambil dan bincangkan apa yang syarikat lakukan untuk meningkatkan pendapatannya.

Melembutkan Pukulan

Semasa menulis perubahan dalam struktur struktur gaji, nyatakan bahawa pembekuan gaji lebih baik daripada beberapa alternatif, seperti pemotongan gaji atau pemberhentian. Ini dapat membantu melembutkan pukulan, lapor agensi penyumberan luar Career Minds. Sebagai contoh, tulis, "Kami memperhatikan bagaimana kami dapat mengurangkan kos tanpa melepaskan anggota pasukan kami yang berharga." Sekiranya kadar inflasi negatif atau rendah berbanding tahun sebelumnya, perhatikan juga ini dalam memo kepada pekerja anda. Dengan menunjukkan perkara ini, mereka menyedari bahawa gaji mereka untuk tahun yang akan datang sama seperti gaji mereka untuk tahun yang lalu.

Huraikan Tinjauan Masa Depan

Beritahu pekerja bila mereka boleh mengharapkan penilaian semula gaji. Ini dapat membantu mereka memutuskan sama ada akan tinggal bersama syarikat atau mencari pekerjaan dengan gaji yang lebih baik di tempat lain. Sekiranya anda akan mengagihkan bonus sebagai ganti kenaikan gaji, sebutkan ini juga untuk memotivasi pekerja untuk terus bekerja keras.

Sebagai contoh, tulis, "Kami akan mempertimbangkan untuk meningkatkan gaji semasa kitaran tinjauan prestasi pada bulan Julai yang akan datang. Sehingga itu, kami akan memberikan bonus kepada pekerja yang melampaui kehendak jawatan mereka."

Menjaga Motivasi Kakitangan Semasa Pembekuan Gaji

Mengumumkan pembekuan gaji boleh memberi kesan buruk kepada motivasi, tetapi ada beberapa perkara yang dapat anda lakukan untuk menjaga semangat tinggi dalam masa sukar ini. Menurut Monster agensi perekrutan, faktor-faktor seperti pengiktirafan, latihan dan peluang pengembangan dan rasa pencapaian berperanan besar dalam meningkatkan kepuasan pekerja sebagai faktor luaran seperti gaji yang lebih tinggi.

Beberapa kaedah yang dicuba dan benar untuk menjaga motivasi staf termasuk:

  • Memberi pujian dan pengiktirafan untuk pekerjaan yang dilakukan dengan baik

- menawarkan hadiah kecil seperti kad hadiah untuk kedai kopi tempatan, contohnya Membawa pasukan keluar makan tengah hari untuk meraikan kejayaan atau kejayaan penting Menulis nota terima kasih * Menawarkan peluang kepimpinan dan pembangunan jika ada

Berhati-hatilah untuk tidak mengembangkan peranan pekerjaan terlalu banyak, kerana ini boleh menimbulkan kebencian jika tidak ada ganjaran kewangan yang mencukupi.