Cara Meningkatkan Keuntungan untuk Kedai Minuman keras

Seperti kebanyakan perniagaan runcit, menjalankan kedai arak adalah untuk menawarkan kepada bakal pelanggan anda apa yang mereka mahukan dengan harga yang kompetitif, dan memberitahu mereka di mana mereka boleh membelinya. Menurut sebuah kajian oleh Mintel, penjualan alkohol untuk penggunaan rumah mencapai $ 80 bilion pada tahun 2009, sekitar 1.2 peratus meningkat dari tahun sebelumnya. Pasaran penggunaan rumah sangat kompetitif, jadi penting untuk membeli secara strategik dan mempromosikan perniagaan anda jika anda ingin meningkatkan keuntungan anda.

1

Analisis maklumat penjualan anda bersama dengan data demografi untuk wilayah yang anda dagangkan dari banci terbaru. Kemudian, sesuaikan strategi membeli anda dengan apa yang cenderung laris di kawasan tempat anda beroperasi. Sekiranya anda mendapati anda menjual banyak bir murah dan minuman keras tanpa jenama, dan perniagaan anda terletak di kawasan dengan jumlah yang banyak isi rumah berpendapatan rendah, fokus untuk membeli lebih banyak dan menjual dengan margin yang lebih rendah. Cari pengedar yang dapat memberi anda diskaun besar untuk membeli secara pukal dan memberikan sebahagian penjimatan kepada pelanggan anda. Sekiranya anda tinggal di kawasan berpendapatan tinggi dan mendapati bahawa anda menjual wain pertengahan pasaran dan minuman beralkohol yang baik, fokus lebih kepada kualiti. Sekiranya anda tidak mempunyai selera wain yang maju, pertimbangkan untuk berunding dengan penulis wain atau sommelier mengenai rangkaian wain yang anda ada.Anda juga boleh mengadakan sesi mencuba wain, yang difasilitasi oleh vendor, untuk melibatkan pelanggan anda dalam proses pembelian.

2

Jalankan promosi yang kerap untuk menarik perdagangan. Tawarkan pengurangan harga untuk membeli secara pukal - "Beli satu botol, dapatkan setengah harga lagi" - dan mengurangkan kos garis-garis tertentu sebentar-sebentar. Pastikan bakal pelanggan anda mengetahui tawaran ini dengan mempromosikannya di papan tanda di luar kedai anda atau di poster di tingkap anda.

3

Beli mengikut musim. Terlepas dari profil demografi kawasan yang anda dagangkan, penjualan produk tertentu akan menyumbang sebahagian besar keuntungan anda pada waktu yang berlainan dalam setahun. Fokus untuk mempromosikan bir, wain putih dan minuman ringan lain pada bulan-bulan musim panas, sambil mendorong minuman keras, pelabuhan dan minuman keras pada musim cuti musim sejuk.

4

Ikut kerjasama strategik dengan jenama minuman keras. Syarikat minuman yang melancarkan produk baru atau ingin meningkatkan barisan lama akan dengan senang hati memberikan anda bahan promosi atau menjalankan acara promosi dari kedai anda.

5

Beli ruang di media tempatan untuk mempromosikan kedai anda dan sebarang tawaran istimewa yang anda jalankan.

6

Minta pelanggan semasa anda melengkapkan soal selidik mengenai kedai minuman keras anda. Dapatkan maklum balas mengenai bagaimana anda menjalankan perniagaan anda sekarang dan minta cadangan tentang bagaimana anda dapat meningkatkan.