Bagaimana untuk diperbadankan di Texas

Menggabungkan perniagaan kecil baru atau perniagaan kecil yang ada memberikan pemilik atau rakan kongsi perlindungan undang-undang dari liabiliti dan hutang syarikat. Ini juga memberi kelebihan cukai kepada perniagaan kecil, terutama yang mempunyai pekerja dan memberikan profesionalisme pada produk umum.

Legal Zoom.com menyatakan bahawa di negeri Texas ada beberapa langkah yang harus diambil oleh pemilik perniagaan kecil untuk membentuk sebuah syarikat yang tersusun secara sah.

1

Pilih nama untuk syarikat kecil anda. Business.gov menyatakan bahawa anda mesti melakukan carian nama perniagaan untuk memastikan syarikat lain tidak menggunakan nama yang sama. Di bawah undang-undang Texas, dua entiti perniagaan yang berasingan tidak mempunyai nama yang sama dan setiap nama perniagaan mesti mengandungi salah satu kelayakan: "diperbadankan," "syarikat," "syarikat" atau "terhad."

2

Tulis Artikel Penubuhan anda. Lawati perkhidmatan penyediaan dokumen undang-undang dalam talian seperti Standard Legal.com, We The People.com, atau Legal Zoom.com dan arahkan ke bahagian dokumentasi perniagaan dan masukkan maklumat perniagaan kecil anda. Anda mesti memilih ejen berdaftar semasa menyusun Artikel Penubuhan anda. Ejen berdaftar adalah orang yang akan menerima sebarang dokumen undang-undang yang diterima oleh perniagaan kecil anda. Atas sebab ini, beberapa perniagaan kecil melantik peguamnya sebagai ejen berdaftar.

3

Fail Artikel Pemerbadanan dan daftarkan nama perniagaan anda. Negeri Texas menghendaki syarikat untuk mengemukakan Artikel mereka dengan Setiausaha Negara Texas, tetapi nama perniagaan rekaan atau perniagaan-seperti-nama didaftarkan di daerah tempat perniagaan itu berada. Sekiranya perniagaan anda terletak di bandar Houston, anda mesti mendaftarkan nama perniagaan anda dengan Harris County.

4

Memohon lesen perniagaan. Di Texas, lesen perniagaan diberikan oleh daerah di mana perniagaan ini beribu pejabat. Hubungi daerah anda untuk melihat apakah perniagaan kecil anda memerlukan lesen untuk beroperasi secara sah di daerah dan negeri Texas.

5

Memohon Nombor Pengenalan Majikan (EIN). Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri menghendaki perniagaan yang mempunyai pekerja untuk memohon Nombor Pengenalan Majikan. Apabila anda membuat permohonan dalam talian, anda akan menerima EIN dan kemudian dapat membuka akaun bank untuk perniagaan kecil anda.