Kesan Peningkatan Upah Minimum

Walaupun ahli politik di kedua-dua pihak berpendapat gaji minimum boleh mendatangkan akibat buruk bagi ekonomi atau keuntungan bagi kelas pekerja sekiranya gaji minimum meningkat, ahli ekonomi percaya kesannya sering diabaikan. Oleh kerana begitu sedikit pekerja yang berumur 25 tahun ke atas memperoleh gaji minimum - kurang dari 2 peratus, menurut Biro Statistik Tenaga Kerja - menaikkannya tidak memberi kesan yang luas kepada ekonomi secara keseluruhan. Walau bagaimanapun, untuk perniagaan kecil, banyak kajian menunjukkan bahawa gaji yang lebih tinggi dapat memberi kesan yang lebih besar.

Merangsang Pertumbuhan Perniagaan Kecil

Salah satu hujah utama menentang kenaikan gaji minimum adalah bahawa upah yang lebih tinggi meningkatkan kos operasi untuk perniagaan kecil, sehingga menyebabkan kegagalan yang cukup besar melebihi faedah kenaikan gaji minimum (contohnya, lebih banyak pendapatan boleh guna yang tersedia untuk perbelanjaan pengguna dan cukai yang lebih tinggi pendapatan). Walau bagaimanapun, satu kajian tahun 2004 oleh Fiscal Policy Institute menentukan hasil yang sebaliknya menjadi kenyataan, mendapati bahawa pertumbuhan perniagaan kecil meningkat dua kali ganda di negeri-negeri dengan gaji minimum yang lebih tinggi untuk tempoh empat tahun selepas kenaikan gaji minimum 1997. Penemuan ini digemari oleh penyelidik ekonomi dalam "Kenaikan Gaji Minimum dan Kadar Gagal Perniagaan," yang diterbitkan dalam jurnal terbitan Ekonomi Isu Mac 1998. Penyelidikan mereka mendapati bahawa dalam tempoh 30 tahun,tidak ada korelasi antara kegagalan perniagaan dan kenaikan gaji minimum selama dua tahun berikutan kenaikan. Para penyelidik mengulangi penemuan FPI bahawa kenaikan gaji minimum sebenarnya meningkatkan aktiviti perniagaan kecil.

Mempengaruhi Produktiviti

Apabila upah meningkat, lebih banyak pekerja memasuki pasaran pekerjaan, yang membolehkan perniagaan memilih pekerja yang lebih berkemahiran tinggi. Ini meningkatkan peluang pemilik perniagaan kecil untuk meningkatkan produktiviti melalui penggunaan pekerja berkualiti tinggi yang sebelumnya tidak ada. Sebilangan pemilik perniagaan kecil mungkin memilih untuk menaikkan gaji dengan mengurangkan jumlah pekerja, satu penyelesaian yang mempunyai kebaikan dan keburukan. Di satu pihak, gaji yang lebih tinggi dapat memotivasi pekerja yang lebih mahir dan meningkatkan produktiviti. Sebaliknya, pekerja yang terlalu banyak bekerja lebih cenderung kepada kesilapan, layanan pelanggan yang buruk dan ketidakhadiran, yang dapat menurunkan produktiviti.

Kenaikan Harga

Untuk mengimbangi gaji pekerja yang lebih tinggi, perniagaan kecil mungkin perlu menaikkan harga barang dan perkhidmatan yang mereka jual. Ini boleh menyebabkan penurunan penjualan, penurunan pendapatan dan keuntungan yang lebih rendah. Dengan lebih sedikit wang untuk dibelanjakan, pemilik perniagaan kecil mungkin harus mengurangkan atau menghilangkan peningkatan modal, pemasaran, pengambilan pekerja baru, bonus, perkhidmatan hutang dan pengeluaran. Semua pengurangan perbelanjaan ini boleh memberi kesan buruk, seperti lebih sedikit pelanggan, kerana penurunan iklan; pembayaran faedah meningkat; dan ketidakupayaan untuk menarik atau mengekalkan pekerja yang bergaji.