Analisis Industri Pelayaran

Industri pelayaran global adalah salah satu daripada beberapa industri di sektor pelancongan yang berkembang dari tahun ke tahun dan hampir selalu menghasilkan keuntungan. Pelayaran telah berkembang dalam beberapa dekad kebelakangan ini dari hanya melayani yang sangat kaya hingga menyediakan aktiviti dan pilihan hiburan bahkan untuk pelancong kelas menengah.

Faktor Ekonomi

Pelayaran dan perjalanan yang mereka bawa boleh menjadi sumber pendapatan yang besar bagi ekonomi tempatan dan juga negara. Pelayaran menyumbang lebih dari $ 42 bilion untuk ekonomi AS pada tahun 2012 sahaja. Nampaknya industri ini kebal terhadap kemelesetan ekonomi: populariti dan pendapatannya meningkat (hingga $ 50 juta) bahkan di Eropah pada tahun 2012. Mungkin aset terbesar industri pelayaran adalah kemampuannya untuk menawarkan apa sahaja yang diinginkan pelanggan, siapa pun pelanggan itu mungkin. Fleksibiliti ini membolehkan pengalihan semula dan pengemasan semula produk pelayaran apabila diperlukan dengan perbelanjaan yang sangat sedikit.

Pelanggan dan Keutamaan

Sebilangan besar pelancong melayari pelayaran selama empat hingga tujuh hari di pembekal pasar menengah termasuk Karnival, Norway dan Royal Caribbean. Orang muda dan keluarga adalah sasaran utama untuk kapal pesiar yang ingin memperluas pangkalan pelanggan mereka, terutamanya kerana pasaran yang lebih tua menyusut. Musim panas kekal sebagai musim paling sibuk kerana pelajar dari semua peringkat umur tidak bersekolah dan dapat melakukan perjalanan. Kapal baru menawarkan lebih banyak pilihan hiburan dan trend membenarkan penumpang memilih pilihan tempat makan dan aktiviti mereka berterusan.

Pasaran Baru

Walaupun banyak kapal pesiaran menumpukan perhatian ke destinasi Caribbean, semakin banyak yang bercabang untuk memasukkan destinasi luar negeri dan pelabuhan panggilan. Ideanya adalah untuk menarik pelancong asing dan pelancong Amerika yang berpengalaman yang mahir melakukan perjalanan dan ingin melihat destinasi baru. Kerajaan tempatan sering memberi insentif kepada kapal pesiar untuk menambahkan kawasan tersebut ke dalam jadual perjalanan mereka. Kehadiran kapal pesiar bermaksud peningkatan ekonomi tempatan; jadi kemungkinan pengembangan akan berterusan.

Gambar Awam

Masalah memang berlaku di kapal pesiar, dan cenderung diumumkan. Walaupun terdapat liputan media yang buruk, lebih banyak penumpang menaiki kapal pesiar setiap tahun. Salah satu sebab bahawa cerita seperti itu tidak banyak memberi kesan adalah bahawa pelayaran memenuhi pasaran khusus. Kurang dari 3 peratus penduduk AS telah menggunakan kapal pesiar dan mereka yang cenderung kembali menggunakan pengetahuan langsung mereka sebagai rujukan.

Masa Depan

Tidak ada tanda yang lebih besar bahawa industri pelayaran akan terus berkembang daripada jumlah kapal yang banyak yang akan dibangun untuk peluncuran di masa depan. Syarikat tidak mungkin akan melaburkan berjuta-juta pada kapal canggih baru sekiranya mereka meragui bahawa penumpang akan datang. Terdapat lebih daripada 30 kapal yang dijadualkan dilancarkan selama empat tahun akan datang oleh syarikat pelayaran lautan dan sungai di seluruh dunia. Ukurannya berkisar antara 50.000 hingga 225.000 tan, dan semuanya berfungsi sebagai tanda kejayaan yang berterusan.