Bagaimana Akaun Cabutan Pemegang Saham Bekerja di LLC?

Sebilangan besar pemilik perniagaan kecil menggunakan banyak masa, usaha dan sumber daya ke dalam syarikat mereka. Akhirnya, pemilik ingin mengambil sejumlah wang dari perniagaan. Pemilik tunggal, perkongsian dan pemilik LLC boleh mengeluarkan wang dari perniagaan mereka melalui pembayaran biasa atau dengan menggunakan kad undangan.

Asas LLC

Syarikat liabiliti terhad, atau LLC, dianggap sebagai entiti lulus oleh Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri. Ini bermaksud bahawa semua keuntungan dan kerugian diturunkan kepada pemiliknya. Dalam LLC, pemilik syarikat disebut sebagai ahli LLC. Pemilik perniagaan sering memilih formasi LLC kerana ahli tidak mempunyai tanggungjawab peribadi untuk keputusan perniagaan.

Cabutan Ahli berbanding Bayaran Dijamin

Sekiranya pemilik ingin mengambil wang dari LLC, ada beberapa cara untuk melakukannya. Pilihan pertama adalah mengeluarkan wang melalui pengedaran atau undian. Oleh kerana LLC tidak dibenarkan membayar gaji ahli mereka, pilihan kedua adalah memberikan pembayaran yang dijamin kepada ahli. Pembayaran yang dijamin tidak dikenakan cukai gaji seperti gaji, tetapi anggota tersebut tetap harus membayar cukai pekerjaan sendiri.

Prosedur Perakaunan Cabutan Ahli

Akaun cabutan ahli adalah akaun sementara untuk mengawasi berapa banyak wang yang dikeluarkan oleh pemilik dari perniagaan. Pada akhir tahun, akauntan memadankan akaun cabutan ahli dengan akaun modal. Contohnya, katakan bahawa pemilik memerlukan pendahuluan tunai $ 2,000 untuk urusan peribadi. Akauntan akan mendebitkan akaun cabutan pemilik untuk $ 2,000 dan wang tunai $ 2,000. Pada akhir tempoh perakaunan, akauntan akan mendebitkan akaun modal sebanyak $ 2,000 dan mengkreditkan akaun penarikan pemilik untuk $ 2,000.

Implikasi Cukai

Walaupun ahli LLC harus membayar cukai pekerjaan sendiri atas pembayaran yang dijamin, pembayaran tersebut juga dianggap sebagai perbelanjaan perniagaan untuk LLC. Ini bermaksud LLC boleh memotong pembayaran yang dijamin dari pendapatan bersih dan mengurangkan pendapatan kena cukai. Sebaliknya, cabutan ahli tidak dianggap sebagai perbelanjaan perniagaan untuk tujuan cukai, dan anggota tersebut masih perlu membayar cukai pendapatan atas pengedaran.