Cara Menghantar Borang Dari Laman Web ke Faks

Walaupun faks tidak biasa seperti dulu sejak munculnya Internet, banyak syarikat masih memilih untuk mengirim dan menerima faks untuk dokumen tertentu seperti borang yang telah dilengkapkan. Namun, untuk menghantar faks, anda tidak semestinya memerlukan mesin faks. Sebagai gantinya, anda boleh memilih dari pelbagai perkhidmatan dalam talian yang dapat menghantar faks dokumen yang diimbas atau disimpan, seperti borang Web, bagi pihak anda.

1

Lengkapkan borang dan simpan sebagai dokumen Word atau fail PDF di desktop anda atau di tempat lain di mana anda akan dapat mencarinya dengan mudah kemudian. Pastikan keseluruhan borang dapat dilihat di halaman tanpa perlu menatal, jika tidak, anda perlu menghantar beberapa halaman. Sebagai alternatif, tekan "Start | All Programs | Accessories | Snipping Tool" untuk melancarkan alat Snipping, pilih "Window Snip" dari menu drop-down "Baru" jika borang anda mengisi keseluruhan tetingkap, pilih tetingkap yang berisi borang anda, simpan tangkapan skrin, kemudian buka dan tampalkannya ke Microsoft Word.

2

Navigasi ke perkhidmatan faks Internet seperti FaxZero, GotFreeFax atau eFax (pautan dalam Sumber). Beberapa perkhidmatan membolehkan anda menghantar satu atau dua faks percuma setiap hari, sementara yang lain memerlukan langganan bulanan atau bayaran sekali sahaja. Namun, perlu diketahui bahawa beberapa perkhidmatan faks dalam talian percuma boleh meletakkan iklan di faks anda, yang mungkin kelihatan tidak profesional bagi penerima.

3

Isi borang untuk menentukan maklumat hubungan pengirim dan penerima. Sama ada tampalkan isi borang laman web ke dalam kotak utama di laman web perkhidmatan faks dalam talian, atau, jika pilihannya tersedia, klik butang yang sesuai untuk memuat naik dokumen, kemudian semak ke lokasi dokumen dan klik "Buka." Sebilangan besar perkhidmatan faks dalam talian menyokong format Microsoft Word dan PDF.

4

Pilih pilihan pilihan anda untuk menghantar faks, seperti perkhidmatan "Percuma" atau "Berbayar". Masukkan butiran pembayaran anda, jika diperlukan, dan klik "Kirim faks" atau pilihan serupa.