Asas Etika Digital di Tempat Kerja

Sebilangan besar asas pendigitan adalah satu dan nol. Angka-angka ini memungkinkan bagi perniagaan untuk berkomunikasi pada kecepatan cahaya, bercakap tanpa wayar di telefon, dan menjangkau pelanggan yang berada jauh dari benua. Sayangnya, teknologi digital yang hebat ini juga mempunyai sisi yang kurang hebat apabila peranti dan aplikasi disalahgunakan atau disalahgunakan. Sekiranya anda seorang pekerja atau pengurus di tempat kerja di mana etika digital yang betul sering diabaikan, anda boleh memeriksa asas-asas teknologi dan mengikuti cadangan untuk memulihkan hiasan digital.

E-mel dan Pemesejan Segera

Profesional masih menggunakan e-mel sebagai alat komunikasi formal di tempat kerja, serta untuk memo syarikat rasmi dan dokumentasi digital. Sebenarnya, e-mel yang diarkibkan kadang-kadang digunakan sebagai bukti dalam kes undang-undang. Semasa anda menulis atau membalas e-mel, gunakan format dan nada surat perniagaan profesional. Andaikan seseorang di luar syarikat dapat membaca mesej anda kemudian. Jangan memasukkan kandungan peribadi atau memalukan di bahagian dalam mesej anda. Mengenai fungsi "Balas Semua", tidak perlu menyalin setiap orang dalam organisasi mengenai masalah yang mungkin hanya membimbangkan anda dan pengurus anda. Beberapa syarikat mungkin menyimpan catatan pesanan segera. Gunakan bahasa Inggeris yang betul dan sopan semasa menghantar pesanan segera dengan rakan sekerja anda.

Telefon bimbit dan Telefon Pintar

Penggunaan telefon bimbit asas untuk komunikasi suara ada di mana-mana, tetapi telefon pintar juga semakin popular. Artikel Mei 2011 di laman web Small Business Trends memetik tinjauan oleh Portfolio.com yang menunjukkan bahawa 37 peratus responden dalam perniagaan kecil dan sederhana menggunakan telefon pintar pada tahun sebelumnya, yang mencerminkan perpindahan dari komputer desktop dan komputer riba tradisional. Sekiranya tempat kerja anda adalah sebahagian daripada trend ini, berhati-hatilah mengorbankan kemampuan anda untuk melaksanakan tugas pekerjaan anda dengan secukupnya. Contohnya, papan kekunci miniatur pada telefon pintar boleh menyulitkan penyusunan mesej, dan hasil akhirnya adalah e-mel yang tidak lengkap atau penuh dengan singkatan yang membingungkan. Jangan cuba menyusun dokumen syarikat penting pada telefon pintar. Sebaliknya, tunggu untuk menggunakan pemproses kata yang berfungsi sepenuhnya pada komputer anda. Juga,cuba gunakan telefon bimbit anda untuk aktiviti perniagaan sahaja, menjimatkan panggilan peribadi untuk keadaan kecemasan.

Rangkaian sosial

Laman media sosial seperti Facebook dan Twitter memberi peluang kepada perniagaan untuk menargetkan iklan dengan murah pada khalayak pengguna tertentu. Banyak syarikat menggaji kakitangan yang mahir teknologi yang mempunyai kepakaran dalam rangkaian sosial dan memberikan sokongan pelanggan melalui media ini. Michael Thomas adalah pengarah media sosial di BlueEyed Digital Marketing. Dia menulis "Cara Mempraktikkan Etika Media Sosial" untuk Media Sosial Hari Ini pada bulan Ogos 2011. Beberapa cadangannya adalah akal perniagaan, seperti mengetik "halo" atau "selamat tinggal" ketika berinteraksi dengan pelanggan, atau bersikap jujur, tetapi mereka patut diperingatkan. Lebih penting lagi, Thomas mengesyorkan agar anda jelas dengan komunikasi media sosial anda, tetapi berhati-hati dengan apa yang anda nyatakan dalam talian. Jangan berkongsi aktiviti syarikat dalaman dengan dunia luaran,terutamanya jika rakan sekerja mempunyai profil peribadi dan berkawan atau berhubung dengan profil awam rangkaian sosial di tempat kerja.

Penggunaan Komputer

Syarikat semakin memperoleh dan menggunakan teknologi untuk meningkatkan produktiviti melalui automasi dan untuk mengurangkan perbelanjaan lain, seperti tenaga kerja. Sekiranya anda menggunakan desktop atau komputer riba di tempat kerja, pastikan bahawa ia adalah untuk kebanyakan aktiviti yang berkaitan dengan perniagaan. Beberapa syarikat perniagaan kecil boleh menyewa atau menyewa peralatan pengkomputeran, dan anda tidak mahu dokumen dan foto peribadi muncul di cakera keras jika PC memerlukan penyelenggaraan atau harus dikembalikan kepada syarikat penyewaan peralatan. Juga, jangan pasang permainan dan aplikasi hiburan lain yang mungkin melambatkan program penting perniagaan. Terakhir, jangan gunakan PC tempat kerja anda untuk mencari pekerjaan lain atau menjalankan pertunjukan sampingan di tempat kerja. Beberapa syarikat melarang malah membuat entri di blog peribadi semasa waktu perniagaan.