Cara Mengira Matlamat Jualan Runcit Berbanding Tahun Lalu

Semasa anda menjalankan perniagaan sendiri, penting untuk menetapkan matlamat anda sendiri. Matlamat ini harus mencabar, tetapi tidak masuk akal. Untuk menilai matlamat penjualan anda, adalah berguna untuk membandingkannya dengan matlamat penjualan tahun lalu. Hitung peratusan kenaikan atau penurunan matlamat anda berbanding penjualan tahun lalu supaya anda dapat melihat sama ada anda menaikkan had atau menurunkannya.

1

Tuliskan jumlah matlamat penjualan anda untuk tahun semasa. Ini dapat dinyatakan sama ada dari segi penjualan dolar, atau dari segi jumlah item yang dijual. Sebaiknya gunakan jumlah dolar apabila nilai item berbeza-beza, tetapi anda boleh menggunakan jumlah item yang dijual jika kebanyakan harganya berada dalam jarak yang sempit.

2

Tuliskan angka jualan tahunan anda dari tahun sebelumnya. Gunakan angka yang sesuai dengan yang anda gunakan untuk tujuan penjualan anda. Sebagai contoh, jika sasaran anda adalah penjualan $ 100,000, maka gunakan penjualan anda dalam dolar dari tahun sebelumnya.

3

Kurangkan penjualan tahun sebelumnya dari matlamat penjualan semasa anda. Ini akan memberi anda peningkatan atau penurunan bersih yang ditunjukkan oleh matlamat anda berbanding penjualan tahun lalu.

4

Bagilah kenaikan atau penurunan bersih dengan penjualan tahun lalu. Ini akan memberi anda peratus kenaikan atau penurunan sebagai perpuluhan.

5

Darabkan perpuluhan dengan 100 --- ini akan memberi anda peningkatan atau penurunan matlamat penjualan anda berbanding penjualan tahun lalu.