Cara Memasarkan Produk untuk Perniagaan

Pemasaran produk adalah proses dua bahagian, di mana bahagian pertama adalah kajian bagaimana produk dapat menarik perhatian pengguna. Tahap kedua adalah pengembangan strategi untuk menjual produk. Menurut pemasaran, penjualan dan profesional pengembangan produk baru Robert Winton, setiap perniagaan yang memperkenalkan produk perlu menentukan cara terbaik untuk menarik minat pengguna untuk melihat dan akhirnya membeli produk tersebut, yang melibatkan pengembangan strategi pemasaran produk.

1

Tentukan produk. Selidiki dan selidik item yang anda rasa sangat berguna atau minat, jika anda belum menentukan produk terbaik untuk dijual. Jadikan rancangan pemasaran dan penjualan produk anda dengan penuh semangat, dan itu boleh menular. Pilih variasi pada produk yang sudah berjaya atau penemuan baru yang siap dilancarkan.

2

Tentukan sasaran pasaran, yang merupakan pengguna atau perniagaan kepada siapa anda berusaha untuk menarik minat produk anda dan kumpulan yang kemungkinan besar ingin dan membeli produk anda. Baris baru produk penjagaan rambut yang mempunyai kelantangan dan kilauan dapat menarik minat pasaran sasaran wanita dewasa. Mainan kereta api yang boleh dikumpulkan boleh menarik minat kanak-kanak / keluarga. Pembuatan rancangan pemasaran dan rancangan pengiklanan adalah dengan mempertimbangkan kumpulan orang ini. Sebilangan besar perniagaan melakukan penyelidikan pasaran untuk menentukan ciri umum yang termasuk dalam pasaran sasaran. Sebilangan ciri ini boleh merangkumi status sosioekonomi, umur, bangsa, jantina, agama, gaya hidup, keperibadian dan status keluarga.

3

Kembangkan rancangan pengedaran, yang melibatkan membuat strategi bagaimana produk menjangkau pengguna anda. Beberapa pilihan pengedaran termasuk dari gudang, kedai atau peruncit. Untuk pengedaran yang berjaya, produk mesti tersedia di lokasi yang digunakan atau dikunjungi oleh pasaran sasaran. Sekiranya pelanggan menghantar e-mel atau membuat panggilan untuk membeli item dan item tersebut tidak ada dalam stok dan tidak akan tersedia selama beberapa minggu, pelanggan mungkin mencari di tempat lain.

4

Buat sistem harga. Teliti produk yang anda tawarkan untuk menentukan bagaimana anda boleh mendapatkan harga terbaik. Harga yang anda tetapkan untuk pelanggan anda sendiri berdasarkan pada harga yang anda bayar untuk mendapatkan atau membuat produk, serta kos untuk pengedaran, pemasaran dan perbelanjaan produk lain. Sebagai pemilik perniagaan kecil, tidak mungkin menawarkan harga serendah kedai seperti Walmart, Target atau Kmart kerana kedai-kedai ini memesan produk dalam jumlah tinggi, yang bermaksud biasanya membayar lebih sedikit per produk. Kedai kotak besar juga cenderung mempunyai kontrak eksklusif dengan pembekal, yang membolehkan kedai-kedai ini memperoleh produk dengan harga terendah. Sebaliknya, perniagaan anda mungkin harus menawarkan produk dengan harga runcit yang berpatutan yang kompetitif tetapi menguntungkan. Selepas produk anda dilancarkan, anda boleh menawarkan penjimatan khas dengan kupon,pembelian-dengan-pembelian atau promosi lain untuk meyakinkan pelanggan untuk membeli.

5

Perkenalkan produk tersebut kepada pengguna. Tentukan jalan iklan yang mencapai pasaran sasaran anda dan berikan pendedahan produk anda ke pasaran sasaran. Iklan anda harus memfokuskan pada manfaat produk — bagaimana ia menyelesaikan masalah, cabaran atau masalah yang ditargetkan oleh audiens atau bagaimana memenuhi salah satu keperluan mereka. Pemesejan harus ditujukan ke pasaran sasaran. Pertimbangkan promosi dan pengiklanan dalam talian dan luar talian. Laman web anda harus menampilkan halaman pelancaran produk baru dan menarik perhatian kepada penambahan produk terhadap penawaran produk anda. Kedai media sosial adalah iklan dari mulut ke mulut percuma untuk menyebarkan berita mengenai produk anda.