3G Vs. Keselamatan Wi-Fi

Sebilangan besar peranti mudah alih dapat mengakses Internet melalui sambungan ke rangkaian 3G penyedia perkhidmatan tanpa wayar atau melalui penghala wayarles Wi-Fi. Kedua-dua jenis kaedah rangkaian tanpa wayar ini mempunyai langkah-langkah keselamatan yang dapat mencegah penggunaan yang tidak dibenarkan, tetapi salah satunya lebih selamat daripada yang lain.

Akses

Hanya peranti mudah alih yang diberikan dan diaktifkan pada akaun perkhidmatan tanpa wayar anda yang dapat mengakses rangkaian 3G syarikat penerbangan. Sejauh mana jenis keselamatan rangkaian tanpa wayar ini bergantung pada siapa yang memiliki peranti ini. Sekiranya anda meninggalkan telefon bimbit anda secara tidak sengaja di tempat awam, sesiapa sahaja yang mencuba boleh mengakses rangkaian 3G di telefon anda. Teknologi Wi-Fi, sebagai perbandingan, dapat ditetapkan untuk memerlukan kata laluan atau kod akses untuk masuk ke rangkaian tanpa wayar.

Rangkaian

Biasanya, sambungan Wi-Fi lebih selamat untuk memindahkan data antara penghala dan peranti pengkomputeran, dan mereka mengalami sedikit masalah teknikal. Walaupun sambungan rangkaian 3G umumnya aman semasa data dalam perjalanan, mereka mengalami gangguan dan kegagalan sambungan lebih banyak daripada sambungan Wi-Fi. Teknologi Wi-Fi menghantar data pada frekuensi radio 2,4-gigahertz dan 5-GHz, yang lebih tinggi dan lebih stabil daripada frekuensi rendah yang digunakan oleh rangkaian 3G, yang berkisar antara 850 MHz hingga 1,900 MHz.

Syarat

Sebilangan besar router Wi-Fi dilengkapi dengan ciri keselamatan terpasang yang membatasi jumlah peranti yang disokong oleh router pada satu masa. Biasanya, had ini adalah lima peranti; jika peranti keenam cuba membuat sambungan, ciri keselamatan menolak akses. Ciri keselamatan ini dirancang untuk mengekalkan kualiti dan kekuatan transmisi yang dihantar dan diterima melalui sambungan Wi-Fi. Peranti mudah alih yang menyambung ke rangkaian 3G dapat mengalami kegagalan sambungan kerana pelbagai keadaan yang melampau, seperti cuaca ribut atau trafik rangkaian yang tinggi. Tidak ada langkah keselamatan yang harus diambil dalam situasi seperti ini.

Pertimbangan

Menggunakan Wi-Fi mempunyai kelebihan, terutama pada peranti mudah alih. Contohnya, jika anda mempunyai rancangan data dengan penyedia perkhidmatan wayarles anda, anda mungkin mempunyai had data bulanan. Mengakses Internet melalui ciri Wi-Fi telefon anda tidak masuk ke dalam peruntukan data bulanan anda dan dapat menjimatkan wang anda. Beberapa telefon bimbit juga dilengkapi dengan kemampuan untuk melakukan tugas yang biasanya dilakukan oleh kemampuan selular perangkat Anda, seperti VoIP - Protokol Suara melalui Internet. Pasang aplikasi panggilan Wi-Fi, seperti Skype, untuk memanfaatkan ciri ini.