Pemasaran Perkhidmatan vs Pemasaran Produk di Hotel

Hotel adalah perniagaan perkhidmatan, dan kebanyakan strategi pemasaran hotel tradisional tertumpu pada penawaran perkhidmatan yang berbeza, serta pengalaman tamu. Namun, banyak hotel telah mulai menjual produk hotel sebagai sebahagian daripada strategi pemasaran mereka secara keseluruhan. Terdapat banyak perbezaan dalam perkhidmatan dan pemasaran produk, serta beberapa produk yang berbeza yang ditawarkan oleh hotel. Sekiranya anda merancang strategi pemasaran hotel anda, cari cara untuk menggabungkan kedua jenis pemasaran tersebut.

Perbezaan Antara Perkhidmatan dan Produk Pemasaran

Dua perbezaan utama antara pemasaran perkhidmatan dan pemasaran produk adalah khalayak sasaran dan mesej pemasaran utama. Dalam pemasaran produk, khalayak sasaran biasanya merupakan khalayak massa, dan pesan pemasaran utama digunakan untuk membangun pengenalan dan penjenamaan produk. Banyak syarikat produk membeli ruang iklan nasional yang mahal untuk menjangkau pelbagai calon pelanggan. Pemasaran perkhidmatan umumnya tertumpu pada pasaran sasaran tertentu, seperti pelancong perniagaan atau pelancong, tetapi kebanyakan rangkaian hotel biasanya memilih satu atau yang lain. Walaupun perniagaan yang berorientasikan perkhidmatan, seperti hotel, ingin mencipta jenama yang kuat, penjenamaan tidak begitu penting seperti membuat tempahan bilik. Oleh itu, dolar pemasaran mungkin dibelanjakan untuk menarik perhatian perancang mesyuarat, dan bukannya pada iklan televisyen yang mahal.

Sebab Perubahan Strategi Pemasaran

Pada masa lalu, hotel berjaya dengan hanya fokus pemasaran perniagaan-perkhidmatan. Namun, pasaran Internet mengubah wajah industri. Media pemasaran ini membolehkan pengguna mencari dan mencari hotel yang tidak pernah mereka temui pada masa lalu tanpa rujukan. Pengusaha hotel menyedari bahawa bakal pelanggan menggunakan status hotel dalam proses membuat keputusan, yang menjadikan penjenamaan, atau pemasaran produk, cara yang lebih layak untuk menarik pengguna. Juga, dalam usaha mendapatkan lebih banyak pendapatan dalam ekonomi yang menurun, banyak hotel mencari cara untuk menjual kepada pelanggan saat ini dengan menawarkan produk nyata. Dengan menawarkan rangkaian produk, hotel juga dapat menjangkau orang yang tidak berkunjung.

Perkhidmatan Hotel

Bahagian perkhidmatan perniagaan hotel kemungkinan besar selalu menjadi "bintang" utama dalam strategi pemasaran. Beberapa perkhidmatan hotel yang paling biasa dipasarkan termasuk kemudahan membuat tempahan, sarapan percuma dan perkhidmatan Internet tanpa wayar berkelajuan tinggi percuma. Tempat penginapan mewah sering mengiklankan banyak kemudahan harta tanah, seperti sukan air atau spa di lokasi.

Produk Hotel

Beberapa hotel berusaha untuk menjual pengalaman hotel mewah kepada para tamu dalam bentuk produk. Sebagai contoh, banyak hotel menawarkan jubah mandi, produk mandi dan juga pembuat kopi di dalam bilik. Yang lain menjual peralatan tempat tidur dan tilam. Hotel yang bergaya malah menawarkan kompilasi muzik dan pemain CD / MP3 / jam penggera di dalam bilik. Pelanggan boleh membeli barang-barang ini secara dalam talian tanpa menjadi tetamu hotel, atau tetamu boleh mengambil barang dari bilik mereka dan membayarnya dengan bayaran hotel mereka.