Idea dan Bantuan Perniagaan Kecil untuk Pemilik Kafe

Mengembangkan perniagaan kafe memerlukan selera masyarakat tempatan anda, pemasaran ke komuniti anda, dan memberikan alasan - seperti ketersediaan WiFi - agar pelanggan baru masuk dan mencuba makanan anda. Sekiranya anda melakukan semua perkara ini dan perniagaan anda tidak bertambah baik, perhatikan pengalaman kritikal pelanggan anda ketika mereka berada di kafe anda. Pertimbangkan untuk membawa penghias dalaman untuk meningkatkan penampilan kafe anda. Pelanggan juga peka terhadap perkhidmatan yang lambat atau tidak sopan. Perhatikan bagaimana kakitangan menunggu anda menyambut pelanggan anda, berapa lama masa yang diperlukan untuk mendapatkan pesanan dan berapa lama sehingga makanan dihantar.

Sasarkan Menu Anda

Pertimbangkan dengan teliti sama ada anda menawarkan jenis makanan yang ingin dimakan oleh penduduk tempatan. Sekiranya hamburger adalah apa yang mereka mahukan, jangan cuba membuat mereka makan escargot. Pertimbangkan juga untuk menawarkan makanan rendah kalori, pilihan yang sihat, pilihan bebas gluten, rendah lemak dan protein tinggi. Makanan yang sesuai dengan cuaca, seperti sup panas pada hari-hari dingin atau salad ketika suhu meningkat, dapat menarik pengunjung. Mengkhususkan diri dalam makanan tempatan adalah cara lain untuk menyesuaikan menu anda dengan tabiat makan khusus pelanggan sasaran anda.

Promosi Harga

Menggunakan harga sebagai cara untuk menarik pelanggan adalah taktik yang terbukti. Anda boleh melakukannya melalui kupon atau makanan pakej khas yang merangkumi barang tambahan seperti pesanan sampingan atau pencuci mulut. Harga istimewa untuk makan di luar waktu pada waktu pagi, lewat petang dan selepas waktu makan malam menarik pelanggan yang mungkin belum anda layani dan memberikan kafe anda kelihatan sentiasa kenyang. Orang mungkin enggan masuk ke restoran kosong, kerana menganggap kekurangan pelanggan bererti makanan buruk.

Penghantaran

Sekiranya anda sudah menawarkan makanan dibawa pulang, cuba sebarkan menu penghantaran ke perniagaan dan bangunan pejabat tempatan. Ambil pesanan penghantaran melalui faks, telefon atau e-mel. Tekankan pesanan untuk penghantaran dalam tempoh lambat anda seperti pertengahan pagi dan petang. Selepas bekerja, banyak orang berhenti di kedai untuk mengambil sesuatu untuk makan malam dan mungkin menghargai makanan yang dibungkus khas untuk dijemput dalam perjalanan pulang atau untuk penghantaran ke rumah.

Aktiviti Komuniti

E-mel memudahkan perniagaan menghantar buletin dan promosi khas kepada pelanggan mereka. Orang sering menghantar e-mel yang menarik kepada rakan mereka, yang dapat membawa pelanggan baru ke kafe anda. Kumpulkan alamat e-mel dan undang pelanggan anda untuk acara mencicipi makanan khas dan pesta percutian. Kupon yang diemailkan juga memudahkan untuk menawarkan potongan harga tetap dan meminta ulasan mengenai makanan atau aduan anda.