Teknologi Yang Perlu Ejen Harta Tanah

Sebilangan besar ejen harta tanah yang berjaya menghabiskan banyak masa mereka di luar pejabat, dan terdapat pelbagai alat teknologi yang tersedia untuk membantu mereka terus berhubung dengan pejabat mereka dan menjadi lebih produktif. Menjual harta tanah memerlukan ejen responsif dan meminimumkan masa pemulihan untuk membekalkan maklumat atau berkongsi dokumen penting. Ejen harta tanah yang ingin memperoleh kelebihan dalam persaingan mereka boleh menggunakan teknologi untuk menolong mereka memasarkan perniagaan mereka dan membuat perjanjian dengan cepat.

Peranti mudah alih

Telefon pintar telah menjadi alat penting untuk ejen harta tanah dalam perjalanan. Dalam sebuah artikel untuk Pusat Teknologi Realtor, Realtor Mark Flavin mengatakan bahawa pengguna mengharapkan ejen harta tanah tersedia 24 jam sehari dan untuk menjawab permintaan maklumat secepat mungkin. Perubahan tingkah laku pengguna ini bermaksud bahawa bagi banyak ejen harta tanah, telefon pintar diperlukan untuk bertindak balas terhadap e-mel, mesej teks, mel suara dan mesej segera, menurut Flavin. Sebagai tambahan, ejen boleh menggunakan kamera bawaan telefon pintar mereka untuk mengambil gambar atau video harta benda dan memuat naiknya ke Web tanpa perlu menggunakan komputer desktop atau komputer riba.

Permohonan

Terdapat banyak aplikasi, terutamanya untuk peranti berasaskan iPhone dan Android, yang dapat membantu ejen harta tanah menjadi lebih produktif dan memberikan maklumat kepada pelanggan mereka. House Hunter, aplikasi iPhone, membolehkan ejen harta tanah bekerjasama dengan pelanggan mereka untuk mencari rumah impian pelanggan dengan menggunakan sistem pemarkahan yang menilai rumah berdasarkan ciri utamanya. Aplikasi ini memberikan setiap rumah skor berdasarkan penilaian tersuai yang diberikan oleh pembeli. GreatSchools memberi pengguna akses ke tadika hingga sekolah darjah gred 12 di seluruh negara, termasuk ulasan ibu bapa dan skor ujian. Houzz, aplikasi iPad, memudahkan pembeli mencari idea reka bentuk dalaman untuk kediaman mereka.

Perkhidmatan Awan

Ejen harta tanah dapat berkongsi dan bekerjasama dengan lebih mudah pada fail dan dokumen dengan menggunakan perkhidmatan yang memanfaatkan cloud. Perkhidmatan dalam talian ini menghilangkan keperluan untuk menghantar e-mel dokumen berulang-ulang atau kerumitan mesin faks. Dropbox adalah aplikasi yang boleh dimuat turun yang, ketika dipasang pada komputer, menetapkan folder bersama baru di desktop pengguna tersebut. Ketika satu pengguna membuat perubahan pada dokumen, setiap pengguna yang memiliki akses ke folder bersama yang sama akan memiliki akses cepat ke isi folder bersama yang sama. Perkhidmatan serupa ditawarkan oleh Box.net dan SugarSync. Ejen harta tanah juga boleh berkongsi dan mengedit dokumen dalam talian menggunakan Google Docs, yang juga menyediakan kemampuan untuk berbual secara real-time dengan orang lain yang melihat dan menyunting dokumen yang sama.

Kod QR

Respons cepat, atau kod QR, serupa dengan kod bar, hanya kod 2-D dan dapat menyimpan sejumlah besar maklumat. Apabila seseorang mengimbas kod QR dengan telefon pintar mereka, ia akan menghubungkannya dengan kandungan di Web. Mengikut artikel Oktober 2010 oleh Tech Savvy Agent, ejen harta tanah boleh memasukkan kod QR pada papan rumput, kad perniagaan, surat terus dan selebaran untuk mengarahkan calon pembeli atau penjual ke laman web dengan lebih banyak maklumat atau ke profil media sosial mereka.