Menjadikan Butik Anda sebagai Francais

Francais boleh menjadi kaedah pantas dan berkesan untuk mengembangkan butik anda menjadi syarikat terkenal di seluruh negara. Anda boleh menjual lesen francais kepada pemilik perniagaan kecil lain yang kemudian akan mengikuti rancangan yang menjadikan butik tempatan anda berjaya. Butik, bagaimanapun, menimbulkan cabaran yang tidak selalu ada dalam konsep francais berorientasikan makanan atau perkhidmatan. Menjadikan butik anda menjadi francais yang berjaya mengharuskan anda melihat inventori, konsep dan kemampuan anda untuk mengawal francaisi.

Nilai Jenama Perniagaan Anda

Sebelum menjadikan butik anda menjadi francais, anda perlu memastikan anda mempunyai jenama yang mudah dikembangkan, unik dan menawarkan pengalaman membeli-belah yang unggul. Pelanggan anda bukan wanita yang meminati produk atau perkhidmatan mewah anda, tetapi pemilik perniagaan mencari peluang. Apabila anda memutuskan untuk membuat francais perniagaan anda, anda juga perlu memastikan francaisi bahawa mereka boleh mendapatkan produk yang sama dengan yang anda jual, jadi vendor anda harus dapat menyediakan beberapa lokasi. Anda mesti dapat meniru rangkaian produk, konsep kedai dan struktur perkhidmatan di kedai lain.

Kembangkan Proses untuk Menjaga Keunikan Butik

Butik secara tradisional berjaya kerana mereka menawarkan produk atau perkhidmatan unik yang tidak dapat dijumpai di kedai runcit kotak besar. Apabila butik anda berubah menjadi operasi francais, anda berisiko kehilangan keunikan itu, jadi anda mesti membuat rancangan yang fleksibel agar francais tempatan dapat memenuhi pelanggan mereka, sambil tetap bergantung pada nama, kuasa beli, sandaran pentadbiran, perkhidmatan lokasi kedai dan inventori sistem Pengurusan. Gunakan fleksibiliti sebanyak mungkin bagi francaisi untuk menyesuaikan butik mereka selagi mungkin masih mengekalkan kualiti dan konsep reka bentuk asal anda.

Buat Dokumen Undang-Undang

Industri francais dikawal ketat oleh pemerintah persekutuan, yang mewajibkan francais untuk menyediakan calon Pemberi Francais dengan Pekeliling Penawaran Francais Seragam. Ia merangkumi 23 bahagian yang merangkumi segalanya dari sejarah perniagaan anda dan bios pasukan pengurusan yang menjalankan operasi francais hingga bayaran dan royalti, perjanjian kontrak dan peraturan yang anda harapkan diikuti oleh francaisi. Anda perlu mendedahkan keadaan dan maklumat kewangan semasa anda dari audit tiga tahun terakhir perniagaan anda. Banyak francais baru memilih untuk menggunakan perkhidmatan profesional untuk mengembangkan UFOC, walaupun anda tidak perlu.

Promosikan Perniagaan Anda

Walaupun anda tidak menggaji perunding francais untuk menyiapkan dokumen kewangan anda, anda memerlukan peguam untuk mengemukakan dokumen anda sekiranya anda tinggal di salah satu daripada 13 negeri yang memerlukan anda menyimpan fail UFOC. Seorang peguam juga diperlukan untuk membantu anda menyiapkan kontrak untuk francaisi untuk menandatangani dan membayar akauntan untuk memberi anda audit untuk dokumentasi anda. Anda perlu menyediakan senarai bahan latihan, membayar pemasaran dan mengiklankan peluang anda. Semua diberitahu, menurut Usahawan, anda boleh menghabiskan $ 250,000 atau lebih hanya untuk membuat francais sebelum anda menjual unit pertama. Namun, setelah anda melancarkan, konsep anda akan hilang, menjadikan butik anda sebagai nama rumah tangga nasional atau antarabangsa.