Peraturan Avatar Facebook

Facebook adalah perkhidmatan awam dan sukarela. Oleh itu, ia berhak untuk membuang gambar yang melanggar syarat penggunaannya. Untuk gambar profil - kadang-kadang dikenali sebagai avatar - di laman web ini, peraturannya agak lembut. Avatar anda adalah perkara pertama yang dilihat orang ketika mencari nama anda, dengan anggapan tetapan privasi anda membenarkan gambar profil anda ditunjukkan. Pastikan anda mematuhi peraturan avatar Facebook agar gambar anda dimuat dengan mudah dan tidak dikeluarkan oleh Facebook kerana melanggar syarat pengguna anda.

Saiz

Lebar gambar sekurang-kurangnya 180 piksel. Sekiranya avatar anda lebih besar daripada itu, ukurannya secara automatik akan disesuaikan dengan dimensi profil yang telah ditetapkan. Sekiranya anda cuba memuat naik gambar yang terlalu kecil, anda akan menerima mesej ralat yang menyatakan bahawa gambar yang anda cuba muat naik terlalu kecil dan untuk mencuba lagi dengan gambar yang lebih besar. Mengubah saiz gambar dengan mudah dilakukan menggunakan perisian manipulasi gambar asli atau perisian penyuntingan foto.

Kekemasan

Gambar profil tidak boleh mengandungi sebarang ketelanjangan. Facebook dimaksudkan untuk menjadi tempat perlindungan yang selamat untuk semua pengguna, termasuk remaja yang lebih muda, oleh itu ketelanjangan dalam avatar yang sangat dilihat tidak dibenarkan. Pada masa lalu, baru-baru ini pada Januari 2011, Facebook mendapat sambutan hangat dari komuniti penyusuan kerana membuang gambar, avatar dan halaman yang menggunakan gambar ibu yang menyusui, dengan menyebut syarat laman web untuk gambar yang boleh diterima.

Kandungan Ganas

Facebook sebagai syarikat menentang sebarang jenis ucapan kebencian, diskriminasi atau keganasan; terdapat klausa dalam terma dan syarat laman web yang melindungi penggunanya daripada melihat bahan tersebut. Gambar profil tidak boleh mengandungi jenis tingkah laku atau gambaran yang diskriminatif atau ganas.

Tindakan

Sekiranya anda menjumpai avatar ofensif yang jelas melanggar syarat penggunaan Facebook, klik pada foto dan laporkan gambar tersebut dengan menggunakan pilihan "Laporkan Foto Ini", yang terdapat di sudut kanan bawah halaman. Setelah dilaporkan, avatar ofensif diperiksa oleh Facebook. Sekiranya didapati melanggar syarat penggunaan Facebook, foto tersebut akan dihapus dan pemberitahuan akan dikirimkan kepada pengguna. Sebagai kesalahan satu kali, pengguna mempunyai pilihan untuk memilih avatar yang lebih sesuai, sementara kesalahan berulang boleh mengakibatkan penyahaktifan akaun Facebook yang menyinggung perasaan.