Sumber Kewangan untuk Pemilik Tunggal

Banyak perniagaan kecil memilih untuk beroperasi sebagai pemilik tunggal kerana ia adalah kaedah terpantas dan termudah untuk memulakan perniagaan. Walau bagaimanapun, mencari wang yang anda perlukan untuk membeli peralatan dan menguruskan operasi harian anda mungkin tidak begitu cepat dan mudah . Hak milik tunggal bukan syarikat - anda tidak boleh menjual saham kepada pelabur untuk mengumpulkan modal. _ Sering kali, anda akan bergantung pada sumber anda sendiri, seperti simpanan dan keuntungan tertahan, serta pinjaman bank dan kad kredit untuk mengumpulkan wang yang anda perlukan.

Membelanjakan Wang Anda Sendiri

Sekiranya anda mempunyai simpanan peribadi seperti harta pusaka atau dana hari hujan, maka masuk akal untuk melaburkan wang ini untuk memulakan dan membina perniagaan. Sebenarnya, ini mungkin satu-satunya pilihan pelaburan yang tersedia untuk anda pada awal hari sekiranya anda belum mempunyai keuntungan untuk melabur semula dalam perniagaan atau aset peribadi apa pun untuk menjamin pinjaman bank. Di sisi positifnya, pelaburan pemilik adalah sumber kewangan yang murah, kerana pada dasarnya wang tunai adalah hadiah untuk diri sendiri.

Kelebihan:

 • Wang murah -

  tidak ada kewajipan pembayaran balik hutang atau syarat lain yang melekat pada pelaburan. * Anda boleh menggunakan wang itu walaupun anda mahu memulakan dan mengembangkan perniagaan.

Kekurangan:

 • Terdapat had berapa individu boleh melabur. Bagi pemilik tunggal, simpanan mereka tidak akan mencukupi untuk menampung keperluan modal perniagaan.
 • Berisiko tinggi y -

  sekiranya perniagaan gagal, telur anda yang seterusnya akan hilang selamanya.

Meminjam Dari Kerabat dan Rakan

Rakan dan saudara mara adalah orang yang paling mungkin mempercayai anda dan merupakan sumber pelaburan yang biasa untuk perniagaan hak milik tunggal. Namun, boleh membahayakan perniagaan dengan kehidupan peribadi anda. Sekiranya perniagaan itu hancur_ , maka anda boleh menjejaskan hubungan _ yang penting bagi anda. Mengurangkan risiko dengan memandang serius pelaburan dan memperlakukannya dengan cara yang sama seperti pinjaman bank.

Kelebihan:

 • Biasanya, pinjaman mempunyai kadar faedah yang rendah dan jangka masa pembayaran yang baik .
 • Mereka lebih cepat dan lebih mudah diatur daripada pinjaman bank tradisional.

Kekurangan s:

 • Kurang jelas mengenai syarat pinjaman, terutamanya jika tidak didokumentasikan dengan betul.
 • Anda berisiko merosakkan hubungan peribadi anda sekiranya usaha perniagaan itu hancur.

Melaburkan Semula Keuntungan Yang Ditahan

Keuntungan tertahan adalah keuntungan yang dibuat pada tahun-tahun sebelumnya dari perdagangan yang melebihi yang anda perlukan untuk membiayai perbelanjaan harian anda. Mereka adalah salah satu yang terbaik sumber kewangan yang proprietorshi tunggal p kerana wang yang sudah anda dan anda boleh melakukan apa sahaja yang anda mahu dengan ia. Sebilangan besar pemilik tunggal menggunakan keuntungan tertahan untuk membiayai pembelian peralatan baru dan menyalakan lampu semasa tempoh perdagangan perlahan.

Kelebihan:

 • Sumber kewangan yang murah -

  wang itu sudah menjadi milik anda. * Tidak memerlukan permohonan pinjaman atau gadai janji.

Kekurangan:

 • Tidak setiap pemilik tunggal akan menghasilkan keuntungan yang mencukupi untuk memasukkan lebihan ke dalam perniagaan.
 • Permulaan biasanya tidak mempunyai pendapatan, jadi tidak boleh menggunakan kaedah kewangan ini.

Pemberian untuk Pemilik Tunggal

Pemberian boleh menjadi sumber pendanaan yang luar biasa kerana anda mendapat wang yang anda perlukan tanpa ada kewajiban untuk membayarnya kembali, dan biasanya anda tidak perlu mempunyai kredit (atau sebarang kredit) untuk memohon program ini. Namun, anda mungkin menentang beratus-ratus perniagaan lain yang bersaing untuk mengambil bahagian dari pemberian dana itu, dan anda mungkin sangat terhad dalam jangkauan apa yang anda dibenarkan untuk membelanjakan wang tersebut. Pastikan anda mengetahui semua batasan dan batasan yang berkaitan dengan pemberian sebelum menerimanya.

Kelebihan:

 • Pemberian wang pada dasarnya adalah wang percuma -

  ia bukan pinjaman, dan tidak perlu dilunaskan. * _ Prestij memenangkan butiran yang diinginkan dapat meningkatkan reputasi perniagaan anda.

Kekurangan:

 • Permohonan hibah dapat menghabiskan banyak masa dan wang anda dan tidak ada jaminan bahawa permohonan anda akan berjaya.
 • Program ini mungkin dilanggan secara besar-besaran yang bermaksud anda tidak boleh menggunakan wang sebagai sumber pelaburan utama.

Pinjaman Bank Konvensional

Pinjaman bank adalah antara sumber kewangan yang terkenal untuk peniaga tunggal dan perkongsian, dan ia dapat memberi anda akses kepada kumpulan wang tunai yang jauh lebih besar yang berpotensi anda dapatkan dari keluarga dan rakan-rakan. Kelemahannya, bank akan menggunakan aset peribadi dan skor kredit anda sebagai asas untuk meluluskan pinjaman. Sebilangan besar bank akan meminta anda meletakkan cagaran , seperti rumah anda, untuk menjamin pinjaman. Bank boleh merampas dan menjual aset ini jika usaha perniagaan tidak berjalan seperti yang dirancang.

Kelebihan:

 • Bayaran balik bulanan biasanya ditetapkan untuk sebilangan tahun tertentu_ , yang baik untuk penganggaran . _
 • Membantu membina kredit perniagaan.

Kekurangan:

 • Memerlukan kredit peribadi yang kuat untuk memenuhi syarat.
 • Biasanya memerlukan jaminan - aset peribadi anda berisiko jika anda tidak menunaikan pembayaran.

Pembiayaan Kad Kredit

Kad kredit pada dasarnya adalah kemudahan pinjaman pusingan yang membolehkan anda meminjam sehingga had yang telah dipersetujui, kemudian membayar baki kembali dari masa ke masa. Ini adalah kaedah yang berguna untuk mengatasi kekurangan aliran tunai sementara, misalnya, ketika pembayaran invois besar belum masuk tetapi anda perlu membeli beberapa inventori tambahan. Kad kredit mengenakan faedah kompaun, yang bermaksud caj faedah bulanan dimasukkan ke baki akaun setiap bulan dan anda membayar "faedah atas faedah." Kos dapat meningkat di luar kawalan jika anda tidak membayar baki setiap bulan, jadi gunakan dengan berhati-hati.

Kelebihan:

 • Salah satu sumber modal yang paling cepat diatur untuk kepemilikan tunggal tanpa meletakkan cagaran atau melakukan banyak dokumen.
 • Membantu membina kredit perniagaan.

Kekurangan:

 • Faedah kompaun dan caj lain menjadikan kadar lebih tinggi daripada pinjaman bank.
 • Bayaran dapat bertambah dengan cepat jika anda tidak membayar baki setiap bulan.

Penjualan Inventori dan Aset

Sekiranya perniagaan anda sudah berniaga, menjual inventori lama - selalunya dengan harga potongan - adalah kaedah terbaik untuk mengumpulkan wang yang anda perlukan. Pelanggan suka tawar-menawar, dan mengadakan penjualan "akhir musim" dapat membantu menarik pelanggan baru serta membersihkan beberapa ruang penyimpanan. Untuk perniagaan berat aset, menjual kenderaan yang tidak lagi anda gunakan atau beberapa jentera lebihan berfungsi dengan cara yang sama. Contohnya, anda mungkin menukar kenderaan lama anda dengan pertukaran yang baru.

Kelebihan:

 • _ Ini wang yang murah, kerana anda sudah memiliki aset dan inventori.
 • Penjualan inventori dengan potongan harga dapat membawa pelanggan baru ke pintu anda.

Kekurangan:

 • Harga diskaun mengurangkan margin keuntungan anda dan mungkin akan memberi anda lebih sedikit wang tunai untuk pelaburan semula.
 • Pasaran kecil untuk banyak jenis aset perniagaan (mesin, bangunan) yang bermaksud memerlukan masa yang lama untuk mencari pembeli.

Pembiayaan Kredit Perdagangan

Kredit perdagangan adalah tempat pembekal menghantar barang yang anda perlukan sekarang tetapi memberi anda rahmat selama beberapa hari sebelum memerlukan pembayaran . Istilah khas adalah net-30 atau net-60 hari, yang bermaksud anda mempunyai 30 atau 60 hari tambahan untuk menyelesaikan invois.

Kelebihan:

 • Kekalkan wang tunai dengan menangguhkan pembayaran inventori sehingga anda menjualnya kepada pelanggan.
 • Potongan harga mungkin ada untuk pembayaran pantas.

Kekurangan:

 • Memerlukan hubungan perdagangan yang baik dengan pembekal anda . Permulaan mungkin tidak dapat merundingkan tempoh kredit perdagangan yang panjang kerana mereka belum mempunyai rekod pembayaran tepat pada masanya.
 • Bayaran, caj dan kehilangan keistimewaan perdagangan mungkin berlaku jika anda tidak membayar dalam jangka waktu yang dipersetujui.