Apa itu Pemasaran Transpromosi?

Dengan kemajuan teknologi pada abad ke-21, perniagaan dapat mencari cara yang lebih kreatif untuk memasarkan produk dan perkhidmatan mereka. Iklan terdapat di papan iklan, kenderaan, pakaian, di surat khabar dan majalah, di surat dan di seluruh Web. Beberapa syarikat malah menyebarkan iklan melalui pesanan teks. Pendekatan pemasaran yang lebih baru adalah pemasaran transpromosi. Walaupun pendekatan ini mempunyai beberapa kelebihan, ia juga memiliki beberapa kekurangan.

Pemasaran Transpromosi

Pemasaran transpromotif, atau "trans-promo", adalah ungkapan yang berasal dari istilah "transaksi" dan "promosi." Jenis pemasaran ini merangkumi mesej promosi pada dokumen transaksi, seperti bil penjagaan kesihatan, bil telefon, penyata 401k, penyata kesihatan, dan kad kredit dan penyata bank. Pada masa lalu, syarikat-syarikat ini mungkin merangkumi sisipan iklan, tetapi pemasaran transpromosi meletakkan iklan secara langsung ke penyata.

Rasional Di Sebalik Pemasaran Transpromosi

InfoTrends adalah syarikat penyelidikan dan perundingan pasaran; ini juga merupakan penyokong pemasaran transpromosi, kerana melancarkan kajian tahun 2008 mengenai konsep dan kejayaannya. Syarikat itu menegaskan bahawa 95 peratus dokumen transaksi, seperti bil, dibuka dan dibaca. Apabila pengguna membuka bil, dia menghabiskan satu hingga tiga minit untuk meneliti. Selama dia meneliti rang undang-undang itu, dia dipaksa untuk melihat iklan tersebut. Sekiranya iklan ada di sisipan di luar tagihan, pengguna akan mempunyai pilihan untuk membuangnya.

Kelebihan

Pemasaran transpromosi menawarkan beberapa kelebihan. Kerana iklan disertakan pada halaman yang sama dengan pernyataan, dan tidak pada sisipan yang berasingan, ini akan mengurangkan lebihan pembaziran kertas, yang berguna untuk lingkungan. Beberapa syarikat juga mengalami peningkatan sejak mereka menerapkan konsep pemasaran transpromosi. Humana, sebuah syarikat insurans kesihatan, melaporkan peningkatan 17% dalam kesetiaan dan pengekalan pelanggan, menurut InfoTrends.

Kekurangan

Konsep pemasaran transpromosi mungkin tidak sesuai untuk zaman ini. Ramai pengguna menerima bil "tanpa kertas" dalam talian, dan jika mereka menerima bil kertas, mereka tidak membukanya. Sebuah penerbitan tahun 2010 oleh PitneyBowes melaporkan bahawa surat kertas mengalami penurunan yang berterusan, menurun sehingga 2 peratus setiap tahun di UK Artikel Washington Post 2009 menyatakan bahawa surat kertas di Amerika Syarikat juga mengalami penurunan yang berterusan. Perkhidmatan Pos AS menjangkakan penurunan sekitar 10 bilion keping surat per tahun untuk tahun 2010 dan 2011. Dengan surat kertas menurun pada kadar yang tetap, konsep pemasaran ini mungkin akan menjadi usang. Masalah lain yang berpotensi dengan pemasaran transpromosi adalah sebilangan pengguna mungkin tidak menyukai idea bil mereka yang mengandungi iklan. Iklan boleh mengurangkan keterbacaan pernyataan penting dan,bergantung pada sifat iklan, mungkin mendorong perbelanjaan yang tidak masuk akal.