Petunjuk Nonverbal oleh Lelaki dan Wanita di Tempat Kerja

Petunjuk nonverbal, seperti tersenyum, mengerutkan kening, menggelengkan jari atau mengalihkan pandangan, mempengaruhi bagaimana orang melihat mesej dan bagaimana mereka dirasakan oleh teman sebaya. Petunjuk ini menggambarkan keyakinan, kecekapan, kebenaran dan kemampuan persuasif. Petunjuk nonverbal di tempat kerja boleh memberikan percanggahan atau kejelasan. Pekerja dapat mengelakkan masalah komunikasi dengan menyedari bahawa mesej bukan lisan menyokong komunikasi lisan dan tidak dapat diabaikan, terutama dalam persekitaran berbilang budaya. Dengan memahami proses komunikasi yang kompleks dalam menghantar dan menerima mesej, profesional perniagaan yang berjaya meningkatkan hubungan antara lelaki dan wanita di tempat kerja.

Ekspresi muka

Semasa pertemuan tatap muka, lelaki dan wanita selalu memberi isyarat mengenai keperibadian, perasaan dan sikap mereka. Mentafsir ekspresi wajah membantu mereka menyahkod makna yang sesuai dari mesej yang diucapkan. Sebagai contoh, membuat kontak mata secara langsung biasanya meningkatkan kredibiliti. Sebagai contoh lain, jika seorang wanita membuat komen negatif tetapi tersenyum ketika melakukannya, dia mungkin akan membuat lelucon. Kedua-dua lelaki dan wanita perlu menyedari mesej yang ditambahkan oleh ekspresi wajah mereka ke dalam perbualan. Gabungan pesanan muka dan badan dengan bahasa lisan membantu individu menguraikan kebenaran dan kebohongan.

Penampilan

Menurut Judith Hall, seorang psikologi sosial yang mengkhususkan diri dalam komunikasi nonverbal, wanita mengingati penampilan orang lain lebih baik daripada lelaki. Penyelidikannya juga menunjukkan bahawa wanita biasanya memiliki lebih banyak kemampuan untuk menafsirkan semua isyarat nonverbal. Kerana kanak-kanak perempuan cenderung diajar untuk mengasuh dan memberi perawatan, ini mungkin berkaitan dengan peranan gender mereka. Untuk meningkatkan komunikasi antara lelaki dan wanita, semua pegawai perniagaan harus berhati-hati untuk memperhatikan pesan yang mereka kirimkan melalui penampilan mereka sebagai bentuk komunikasi nonverbal. Contohnya, pakaian perniagaan yang sesuai menyampaikan rasa komitmen dan rasa hormat terhadap pekerjaan. Simpan pakaian kasual untuk hujung minggu.

Postur dan Gerakan

Seiring bertambahnya usia, mereka mengembangkan kemampuan untuk menyahkod bahasa badan dengan tepat, seperti postur dan gerak tubuh. Ini mungkin berkaitan dengan motivasi seseorang. Sebagai contoh, jika seorang lelaki dalam posisi kuat berkomunikasi dengan seorang wanita dalam peran bawahan, dia biasanya mempunyai motif yang lebih besar untuk mengetahui apa yang dia inginkan daripada yang dia lakukan. Kedua-dua lelaki dan wanita dapat lebih meyakinkan ketika mereka kelihatan tertarik dengan percakapan dengan bersandar, mengangguk setuju atau memberi isyarat dengan tangan untuk memperkuat pesan negatif. Tingkah laku saraf, seperti kontak mata secara tidak langsung dan gelisah, mengurangkan kemampuan seseorang untuk menyampaikan keyakinan dan kredibiliti.

Ruang Fizikal

Postur semasa berdiri atau duduk juga merupakan bahagian komunikasi. Dalam hubungan intim, bergerak lebih dekat atau beralih ke arah seseorang menandakan tarikan; dalam hubungan perniagaan, bagaimanapun, cenderung memberi kesan negatif. Syarikat boleh mengelakkan kes gangguan seksual dengan menetapkan peraturan untuk tingkah laku yang boleh diterima supaya rakan sekerja tidak salah memahami tingkah laku orang lain di tempat kerja.