Implikasi Dasar Fiskal dan Dasar Kewangan kepada Perniagaan

Sejak berakhirnya Perang Dunia II, kerajaan pusat mempunyai tanggungjawab untuk mempromosikan pekerjaan penuh melalui penerapan dasar fiskal dan monetari. Mandat pemerintah adalah Akta Pekerjaan tahun 1946. Walaupun parti politik yang berbeza memberikan mandat ini tafsiran mereka sendiri, kesan keseluruhannya adalah untuk mendorong perniagaan dan perniagaan kecil khususnya.

Dasar fiskal

Dasar fiskal yang dilaksanakan oleh kerajaan persekutuan adalah program perbelanjaan dan percukaian yang digubal dan digubal oleh Kongres dan Presiden. Ini mempengaruhi sektor perniagaan pada dua tahap - undang-undang yang merangsang ekonomi keseluruhan dan undang-undang yang disasarkan yang ditujukan untuk sektor tertentu. Untuk merangsang ekonomi, pemerintah mungkin melakukan pemotongan cukai secara menyeluruh, dengan memasukkan lebih banyak wang ke dalam saku semua orang. Program perbelanjaan kerajaan mungkin mempunyai kesan yang lebih langsung jika perniagaan atau industri anda menjadi penerima keuntungan kerajaan. Projek khusus - projek kereta api berkelajuan tinggi, tenaga suria atau infrastruktur - memberi manfaat langsung kepada syarikat yang terlibat.

Polisi kewangan

Sebagai pengawas bekalan wang negara, Federal Reserve mempunyai tanggungjawab untuk memperluaskan penawaran wang sambil terus menjaga inflasi. Kesan langsung dasar Fed adalah pada kadar faedah - kos wang. Ketika Fed menjalankan kebijakan pengembangan, peningkatan penawaran wang menahan kadar faedah, menjadikannya lebih mudah untuk meminjam wang untuk pelaburan modal. Sebaliknya, apabila Fed memperketat penawaran wang untuk menyejukkan ekonomi yang terlalu panas, kadar faedah meningkat.

Kebaikan dan keburukan

Walaupun dasar fiskal dan monetari berfungsi dengan baik secara teori, ada masalah yang dapat menghalang operasi perniagaan. Dasar fiskal melibatkan kelewatan masa. Sekiranya ekonomi merosot, rangsangan pemerintah meluangkan masa untuk berusaha melalui ekonomi. Lebih serius adalah kesan terhadap kadar faedah apabila kerajaan meminjam wang. "Menggerunkan" ini menaikkan kadar faedah kerana pemerintah bersaing dengan industri swasta untuk meminjam. Walaupun Federal Reserve dapat membeli sebagian dari hutang tersebut, namun memperluas penawaran wang dalam prosesnya, mempertaruhkan inflasi yang juga merugikan iklim perniagaan yang baik. Sebilangan ahli ekonomi menyalahkan Fed kerana salah menguruskan penawaran wang, menyebabkan gelembung dot-com tahun 1999 dan gelembung perumahan yang menyusul beberapa tahun kemudian.

Program yang disasarkan

Sebagai perniagaan kecil, anda mempunyai beberapa pilihan khusus untuk memanfaatkan dasar fiskal kerajaan. Pentadbiran Perniagaan Kecil memberikan bantuan dalam pelbagai cara, termasuk sokongan untuk memulakan dan mengurus perniagaan anda, memberikan jaminan pinjaman untuk membantu anda mengembangkan perniagaan dan bantuan dalam menawar kontrak kerajaan. SBA juga mengkoordinasikan program Penyelidikan Inovasi Perniagaan Kecil, yang membantu menyokong penyelidikan dan pembangunan di sektor swasta sambil memberikan penyelidikan yang diperlukan kepada pemerintah.