Cara Mengambil Tangkapan Skrin di Google pada Android Gingerbread

Sebelum merilis Android Gingerbread 2.3.3, OS Android tidak mampu mengambil tangkapan layar tanpa melakukan rooting, atau jailbreaking, pada perangkat. Walaupun kemas kini Gingerbread merangkumi kemampuan untuk mengambil tangkapan skrin, masih belum ada perisian yang dapat menangkap gambar. Anda mesti memuat turun aplikasi sebelum mula mengambil gambar skrin Android anda. Selain itu, anda mesti memasang persediaan pendamping percuma pada komputer PC atau Mac anda.

Pasang Aplikasi

1

Ketuk ikon "Web" pada peranti Android anda untuk membuka penyemak imbas Web peranti.

2

Navigasi ke Android Market.

3

Ketik "No Root Screenshot It" di kotak carian untuk mencari aplikasi No Root Screenshot It, yang merupakan satu-satunya aplikasi yang dapat mengambil tangkapan layar pada semua perangkat Android Gingerbread yang tidak berakar pada akhir tahun 2011. Untuk mencari aplikasi tangkapan skrin lain, ketik "Tangkapan Skrin" di kotak carian. Sebelum memasang aplikasi lain, baca dokumentasi untuk mengesahkan bahawa serasi dengan peranti Android tertentu anda.

4

Ketuk pautan ke "No Root Screenshot It" atau aplikasi tangkapan skrin lain yang muncul dalam hasil carian.

5

Ketuk butang "Beli" biru untuk memuat turun dan memasang No Root Screenshot It atau aplikasi lain yang telah anda pilih. Sekiranya anda menemui aplikasi percuma yang berfungsi di telefon anda, ketuk butang "Pasang" berwarna biru. Muat turun fail pemasang aplikasi ke telefon anda.

6

Ketuk fail yang dimuat turun untuk memasang aplikasi yang dipilih ke peranti Android Gingerbread anda.

Tiada Penyediaan Tangkapan Skrin Root

1

Ketuk "No Root Screenshot It" dalam senarai aplikasi anda untuk memulakan aplikasi untuk pertama kalinya.

2

Ketik butang "Windows" atau "Mac" bergantung pada sistem operasi yang anda jalankan di komputer anda. Petunjuk muncul di layar yang memandu Anda melalui proses pemasangan aplikasi desktop No Root Screenshot It di komputer anda. Ikuti arahan ini untuk memasang aplikasi.

3

Pasangkan peranti Android anda ke komputer anda dan jalankan aplikasi desktop No Root Screenshot It. Melakukannya mengaktifkan keupayaan tangkapan skrin pada peranti Android anda. Putuskan sambungan peranti anda dari komputer setelah anda menjalankan aplikasi desktop.

4

Buka penyemak imbas Web peranti anda dan arahkan ke skrin Google yang ingin anda tangkap dalam tangkapan layar.

5

Jalankan aplikasi No Root Screenshot It sekali lagi. Ketuk "Ambil Tangkapan Skrin" untuk mengambil gambar kandungan skrin semasa. Ketuk "Tangkapan Tangkapan Layar" untuk mengambil tangkapan layar dalam jumlah detik yang ditentukan atau ketuk "Goyangkan ke Tangkapan Layar" untuk mengambil tangkapan layar secara automatik setiap kali anda menggoyangkan telefon dari sisi ke sisi.