Kelebihan & Kekurangan Desentralisasi Pengurusan Sumber Manusia

Pengurusan, seperti kebanyakan aspek lain dari organisasi, bergantung pada skala ekonomi. Tekanan untuk mengurangkan kos menyebabkan banyak syarikat memusatkan fungsi sumber daya manusia mereka. Syarikat lain menahan tekanan ini dan terus beroperasi dengan jaringan pengurus yang tersebar. Terdapat kebaikan dan keburukan bagi kedua-dua pendekatan tersebut.

Kelebihan: Kebolehcapaian

Dengan desentralisasi, orang yang membuat keputusan cenderung lebih mudah diakses. Ini dapat menghilangkan salah faham dan membantu menyelesaikan masalah dengan cepat. Pekerja yang mempunyai pertanyaan atau masalah dapat menyelesaikannya secara peribadi daripada menavigasi melalui web mel suara dan komunikasi elektronik. Perhubungan peribadi ini membantu mengekalkan semangat tinggi dan perasaan dihargai oleh syarikat.

Kelebihan: Hubungan Peribadi

Pengurus sumber manusia yang tinggal dan bekerja di komuniti yang sama dengan orang yang mereka uruskan akan sering mengenali orang-orang ini di luar tempat kerja. Ini dapat memupuk keprihatinan peribadi terhadap kesejahteraan kakitangan yang memotivasi pengurus untuk melakukan kerja terbaik mereka. Pengurus di lokasi boleh menganjurkan pekerja apabila terdapat perselisihan dengan pejabat pusat, sesuatu yang sukar ketika pengurus sendiri berada di pejabat pusat.

Kekurangan: Kecekapan

Jabatan sumber manusia berpusat berfungsi dengan lebih cekap. Pejabat tunggal memerlukan overhead yang jauh lebih rendah daripada rangkaian yang terdesentralisasi. Dalam situasi terakhir, segala-galanya dari ruang pejabat hingga peralatan komputer hingga insurans dan utiliti bangunan mesti ditiru di setiap lokasi. Kakitangan yang tersebar boleh menggandakan fungsi.

Kekurangan: Kekurangan Pengawasan

Pengurus yang tersebar yang mengetahui pekerjaan mereka dan bekerja dengan tekun berfungsi dengan baik, tetapi masalah boleh berlaku jika sebilangan pengurus memerlukan pengawasan yang tidak mereka dapat. Tanpa pengawasan, individu mungkin melakukan sesuatu dengan cara mereka sendiri, bertentangan dengan dasar syarikat, atau kadang-kadang tidak melakukan apa-apa. Ini boleh menyebabkan ketidakkonsistenan dan ketidakcekapan.