Bagaimana Kepuasan Pelanggan Dapat Digunakan Sebagai Alat Pemasaran dalam E-Perniagaan?

Pemilik e-perniagaan kecil menyedari bahawa kepuasan pelanggan adalah kunci kejayaan perniagaan yang berterusan. Pelanggan yang berpuas hati sering memberikan perniagaan berulang, rujukan dan iklan dari mulut ke mulut. Pemilik perniagaan boleh menggunakan kepuasan pelanggan sebagai alat pemasaran dengan cara yang sama seperti yang digunakan untuk perniagaan lain. Anda mempelajarinya dan mempromosikannya untuk meningkatkan perniagaan, produk dan perkhidmatan anda dengan tujuan pelanggan semasa dan berpotensi memperhatikan dan bertindak balas secara positif.

Maklum balas

Sama ada pelanggan berpuas hati atau tidak berpuas hati dengan perniagaan anda, sebarang maklum balas yang mereka berikan mengenai pengalaman mereka atau produk dan perkhidmatan yang mereka inginkan dapat membantu anda dalam strategi pemasaran anda. Maklum balas pelanggan dapat menunjukkan kepada anda jenis usaha pemasaran yang berhasil dan bidang bisnis dan pemasaran yang perlu Anda tingkatkan untuk meningkatkan kepuasan pelanggan. Pemilik e-perniagaan kecil meminta maklum balas dengan pelbagai cara termasuk e-mel, tinjauan, rangkaian sosial, forum, dan komen blog.

Testimoni

Maklum balas dalam bentuk pujian terperinci yang diminta atau tidak diminta, atau testimoni, adalah alat pemasaran yang berharga yang dapat membantu anda menarik pelanggan baru, mengekalkan pelanggan semasa dan membina reputasi anda. Pembeli sering meneliti beberapa e-perniagaan, produk dan perkhidmatan secara dalam talian secara aktif sebelum membuat pembelian. Testimoni yang disiarkan sebagai ulasan di laman web, laman rakan kongsi dan dalam e-buletin, bertindak sebagai rujukan yang menggariskan sebab mengapa pembeli boleh mempercayai perniagaan anda.

Rasa tidak puas hati

Keluhan pelanggan yang dikongsi dengan rakan, keluarga atau rakan sekerja, atau di blog, rangkaian sosial dan laman web tinjauan produk, dapat dengan cepat merosakkan reputasi syarikat dan mengakibatkan gangguan pelanggan. Anda menggunakan rasa tidak puas hati untuk keuntungan anda dengan berusaha mengubah pengalaman negatif menjadi hasil positif sehingga pelanggan dapat melihat anda prihatin terhadapnya. Tindakan ini dapat meningkatkan pendapat pelanggan, amalan perniagaan dan membuat iklan positif. Seorang pemilik perniagaan kecil menangani ketidakpuasan dengan menghubungi pelanggan melalui telefon atau e-mel dalam seminggu setelah penjualan, atau segera setelah menerima atau mendengar tentang aduan, untuk berusaha menyelesaikan masalah atau meminta maklum balas pelanggan.

Nilai

Cara lain untuk menggunakan kepuasan adalah dengan memuaskan pelanggan dengan lebih banyak daripada penawaran produk anda. Pelanggan menggunakan Internet untuk mencari kandungan seperti maklumat umum, panduan arahan atau petua yang mereka anggap menarik atau berharga. Mereka sering membuat keputusan membeli berdasarkan apa yang mereka dapati. Kandungan berharga dapat menghasilkan iklan positif kerana pelanggan berkongsi pengalaman yang berkaitan dengan kandungan positif dengan orang lain. Ini juga dapat meningkatkan kesetiaan ketika pelanggan mulai melihat anda sebagai pakar mengenai topik yang berkaitan dengan industri. Pemilik e-perniagaan kecil menyebarkan kandungan berharga dengan pelbagai cara termasuk melalui buletin elektronik, artikel, video, webinar, sembang, acara dalam talian langsung, rangkaian sosial dan forum.