Runcit Vs. Perakaunan Inventori Kos

Menganggarkan dan membuat kos inventori adalah fungsi penting dalam pembuatan dan peruncitan. Sebilangan besar organisasi pembuatan atau pemasangan menggunakan kos asal bahan untuk melaporkan inventori. Oleh kerana syarikat-syarikat ini biasanya tidak menjual kepada pengguna akhir, nilai runcit inventori mereka, dari bahan mentah hingga proses dalam proses hingga barang jadi, adalah faktor yang tidak diketahui. Peruncit seperti Wal-Mart, misalnya, biasanya menilai inventori mereka di runcit. Perbezaan nilai boleh menjadi sangat besar, bergantung pada penggunaan peruncit markup melebihi kos borong inventori mereka.

Inventori dengan Kaedah Kos

Tiga kaedah utama digunakan untuk menilai inventori yang ada: FIFO (first in, first out), LIFO (last in first out) dan pemberat kos purata. Kaedah yang paling biasa, digunakan secara meluas oleh syarikat-syarikat kecil, adalah FIFO. Dalam kebanyakan operasi pembuatan, bahan yang paling tua sering digunakan untuk membuat produk siap. Beberapa operasi, terutamanya kemudahan berteknologi tinggi, mungkin menggunakan pembelian komponen terbaru mereka untuk menghasilkan barang jadi, yang menunjukkan penggunaan LIFO untuk penilaian perakaunan

Kos Inventori Purata Wajaran

Syarikat-syarikat yang mempunyai campuran harga yang pelbagai untuk bahan sering menganggap kaedah purata berwajaran paling berkesan. Kaedah ini menggandakan kos bahan dengan jumlah kepingan yang ada di tangan. Jumlah ini ditambah bersama. Hasilnya kemudian dibahagikan dengan bilangan kategori harga berwajaran untuk sampai pada tahap kos inventori berwajaran. Sebagai contoh, syarikat mempunyai 1,000 keping pada harga $ 2 setiap satu, 2,000 keping pada harga $ 2,75 setiap satu, dan 4,000 keping pada harga $ 3 setiap satu. Satu kategori inventori sama dengan $ 2,000, yang lain sama dengan $ 5,500, dan yang ketiga sama dengan $ 12,000. Bersama-sama mereka sama dengan inventori $ 19,500, atau nilai $ 2,79 per keping.

Perakaunan Inventori Runcit

Banyak peruncit menggunakan kos runcit yang diunjurkan untuk menilai inventori mereka. Oleh kerana tidak ada proses dalam proses - mereka hanya mempunyai barang jadi - kaedah FIFO, LIFO atau berbobot agak lebih mudah untuk dikira. Peruncit utama, seperti Wal-Mart dan Target, mempunyai item inventori yang besar dan pelbagai. Barang dagangan pra-komputer menimbulkan cabaran bagi peruncit besar, kerana jumlah fizikal yang intensif kakitangan diperlukan sekurang-kurangnya sekali setahun. Kini, perisian komputer yang canggih, sentiasa dikemas kini melalui terminal pos POS (tempat penjualan), menyimpan inventori barang yang berterusan. Prosedur perakaunan yang dulu rumit semudah membaca dan memahami cetakan komputer.

Perbezaan Penilaian

Tidak kira kaedah penilaian yang dipilih (FIFO, LIFO atau purata berwajaran), akan ada perbezaan besar antara kaedah penilaian inventori-kos dan runcit. Sebelum perisian komputer yang cekap semasa, peruncit sering menilai inventori pada harga borong, bukannya runcit. Adalah tidak praktikal untuk menandakan inventori runcit semasa lebih dari sekali setiap suku tahun atau setiap tahun. Kos borong peruncit setanding dengan kos pengeluar untuk bahan mentah. Bergantung pada markup peruncit (20, 40, 50 atau 100 peratus), nilai perakaunan inventori boleh jauh berbeza daripada harganya. Pelabur dan juruaudit mesti menganalisis kewajaran nilai yang dilaporkan dari inventori syarikat bergantung pada kaedah penilaian yang digunakan.