Alat Penukaran Buku Pantas

Buku Pantas dianggap sebagai salah satu pakej perakaunan yang paling popular untuk pemilik perniagaan kecil. Namun, salah satu cabaran terbesar yang dihadapi oleh mereka yang ingin menggunakan perisian ini adalah menukar data terkini mereka ke Buku Pantas tanpa kehilangan atau harus memasukkan maklumat dengan tangan.

Pertimbangan terbesar adalah jenis perisian yang anda gunakan sebelumnya, dan adakah atau tidak ada penukar untuk pakej perisian tersebut.

Pengguna Peachtree

Sekiranya perniagaan anda telah menggunakan pakej perisian perakaunan Peachtree, menukar ke Buku Pantas akan sangat mudah. Intuit telah mencipta penukar khas yang ditawarkan secara percuma kepada pelanggan baru untuk membantu mereka mengimport data mereka.

Setelah anda membuat sandaran data lama anda, hanya menjalankan alat penukaran percuma di komputer anda untuk mengimport data anda.

Perakaunan Perniagaan Kecil Microsoft / Perakaunan Pejabat

Pengguna pakej perakaunan bawaan Microsoft di Office 2009 atau 2010 juga dapat memanfaatkan alat penukaran Intuit percuma. Di samping itu, syarikat yang bergantung pada versi perisian percuma perisian ini, Microsoft Accounting Express, dapat menggunakan alat percuma.

Sekali lagi, menyandarkan data lama anda sangat disyorkan sebelum menjalankan alat penukaran.

Syarikat yang menggunakan versi lama perisian ini, Microsoft Money, mungkin juga dapat menggunakan alat penukaran ini.

Pengguna MYOB

Pasukan penukaran Quickbooks, juga dikenal sebagai QuickStart, menawarkan beberapa sokongan untuk menukar fail MYOB ke Quickbooks. Walaupun tidak semua fail dapat diimport, sebahagian besarnya boleh ditukar. Sebaiknya hubungi sokongan teknikal Quickbooks sebelum cuba menukar fail MYOB; anda perlu menyimpan semua fail sebelumnya dari MYOB untuk tujuan undang-undang kerana data sejarah tidak dapat diimport.

Fail Excel

Bagi syarikat yang menggunakan perisian Microsoft untuk menyimpan rekod perakaunan, proses peralihan mungkin tidak berjalan lancar. Anda boleh menukar fail Excel, baik dari versi Office sebelum 2008 dan versi yang lebih baru, tetapi anda perlu menyediakan fail syarikat baru untuk semua vendor anda.

Quickbooks menawarkan penukar terbina dalam yang akan mengendalikan fail ini, tetapi anda mungkin kehilangan beberapa pemformatan, dan mungkin juga beberapa maklumat. Sebaiknya buat sandaran penuh fail ini sebelum cuba mengimport dan menukarnya.

Pakej Perakaunan Lain

Oleh kerana secara teknikal Intuit hanya menyokong penukaran dari Peachtree atau Microsoft Office, sukar untuk menukar data anda jika syarikat anda sebelumnya bergantung pada platform perakaunan lain. Syarikat yang telah menggunakan pakej perisian yang kurang dikenali, atau yang telah membangunkan pakej perisian perakaunan dalaman mungkin mengalami kesukaran untuk mengimport data mereka dengan lancar.

Dalam kes ini, lebih baik membincangkan masalah ini dengan Quickbooks atau wakil perkhidmatan pelanggan Intuit. Mereka mungkin dapat membantu anda menghubungi pemaju yang boleh membina alat penukaran khas untuk keperluan anda.