Cara Mengekstrak Teks dari Fail RTF

RTF adalah kependekan dari Rich Text Format, format yang dibuat oleh Microsoft untuk membolehkan dokumen dibaca di pelbagai sistem operasi. Ini berguna jika pelanggan perniagaan anda menggunakan pelbagai sistem operasi, seperti Macintosh, Linux atau Solaris. Ia juga berguna jika pelanggan anda menggunakan pemproses kata yang berbeza. Kebanyakan yang standard, seperti Microsoft Word, OpenOffice Writer dan Apple's TextEdit, dapat membaca fail RTF. Pemproses kata dalam talian juga dapat mengimportnya dan mengeksportnya ke format yang berbeza, walaupun Google Docs menukar dokumen ke format asalnya terlebih dahulu.

1

Tukarkan fail RTF ke fail teks menggunakan pemproses kata. Untuk melakukan ini, buka fail terlebih dahulu dalam program seperti Microsoft Word atau OpenOffice Writer. Pilih perintah "Simpan sebagai" di menu File, pilih format TXT di menu drop-down dan klik "Simpan."

2

Buka fail dalam pemproses kata, pilih teks yang diinginkan dan salin dan tampal ke dokumen teks. Contohnya, buat dokumen teks baru di NotePad, kemudian buka dokumen RTF di Word dan pilih beberapa ayat dengan menahan butang kiri tetikus ke bawah semasa anda menyerlahkannya. Klik "Fail", kemudian "Salin." Kembali ke NotePad dan klik kawasan di mana anda ingin meletakkan teks. Pilih "Edit", kemudian "Tampal". Simpan dokumen sebagai fail teks.

3

Tukar fail menggunakan penukar dalam talian. Laman web seperti Convert.Files, Zamzar dan oConvert membolehkan anda memuat naik dokumen RTF dari cakera keras anda atau laman web lain, kemudian menyimpan atau mengeksportnya sebagai fail teks. Sebagai alternatif, muatkan fail ke pemproses kata dalam talian seperti Google Docs, simpan ke dalam format asli program dan kemudian eksport kembali ke cakera keras anda sebagai dokumen teks.