Tingkah Laku Pengguna dalam Ekonomi

Salah satu cara untuk memahami bagaimana ekonomi mempengaruhi tingkah laku pengguna adalah dengan melihat kitaran ekonomi dari segi sembilan sektor perniagaan asas ekonomi. Dapatkan wawasan pemasaran anda mengenai apa yang dilakukan pengguna dengan wang mereka dengan mengenal pasti sektor mana yang mencatat pendapatan yang baik dan kenaikan harga saham. Wang pengguna mengalir ke sektor perniagaan yang berlainan ketika ekonomi berubah, dan analisis sektor memberi petunjuk tentang apa yang diharapkan selanjutnya.

Kemelesetan

Ketika ekonomi dalam kemelesetan, pengguna menjimatkan wang mereka. Mereka berhenti membeli yang tidak penting dan fokus untuk menjimatkan wang dan keluar dari hutang. Sektor perniagaan yang digemari ketika ini adalah syarikat perkhidmatan pengguna, utiliti dan syarikat kewangan. Sekiranya anda memiliki salun kecantikan, syarikat paip atau penyedia perkhidmatan penting lain, pelanggan akan terus melakukan perniagaan dengan anda - terutamanya jika perkhidmatan anda membuat mereka merasa lebih baik mengenai diri mereka atau membantu mereka mengekalkan keselesaan gaya hidup mereka. Langkah berikutnya dalam ekonomi adalah pemulihan, jadi mulailah memasarkan kepada pengguna yang akan mulai membeli dan syarikat yang akan mulai meningkatkan usaha pembuatan dan pemasaran mereka.

Pemulihan Awal

Ketika ekonomi pulih, pekerjaan meningkat dan pengguna merasa mereka mempunyai sedikit lebih banyak wang untuk dibelanjakan. Sektor yang digemari adalah kitaran pengguna, teknologi dan industri. Akhirnya pengguna dan perniagaan merasakan mereka dapat membelanjakan wang dengan selamat untuk pembelian yang mereka lakukan semasa kemelesetan, jadi pengguna membeli kereta dan pakaian baru. Semasa pemulihan, perniagaan meningkatkan kemampuan teknologi dan pembuatan mereka, jadi jika anda menjual komputer, mesin atau alat perniagaan lain, rancang untuk memanfaatkan pemulihan perniagaan pemulihan awal. Ini juga merupakan saat yang tepat untuk memulai pemasaran ke industri asas, industri energi dan pengguna, kerana mereka akan menjadi yang berikutnya untuk mendapat keuntungan dari pemulihan.

Ekonomi Kukuh

Di puncak ekonomi, pengguna membelanjakan wang dengan bebas untuk barang-barang buatan rumah baru dan barang keperluan pengguna seperti membersihkan bekalan dan peralatan rumah tangga. Mereka juga melakukan perjalanan lebih banyak dengan kereta dan cenderung menguruskan bil elektrik mereka dengan mematikan lampu dan memanaskan kolam renang mereka. Jangan terperangkap dalam menikmati perniagaan yang berkembang pesat. Jangkakan Federal Reserve akan menaikkan kadar faedah tidak lama lagi untuk mengekang ekonomi yang terlalu panas. Untuk menjangkakan kemerosotan ekonomi, mulailah mengurangkan inventori atau aktiviti pembuatan anda dan fokus untuk pergi ke kemelesetan dengan komitmen kewangan yang lebih rendah. Dengan kata lain, mulailah membayar bil anda sehingga anda dapat memasukkan wang ke dalam pengembangan produk baru semasa kemelesetan akan datang.

Kemelesetan Awal

Ketika ekonomi mulai merosot, kemunculan pengguna akan melunaskan kad kredit mereka, membayar bil yang diperlukan seperti gadai janji, bil utiliti dan perbelanjaan penyelenggaraan rumah, dan mencari cara yang murah untuk membuat diri mereka merasa lebih baik dengan mendapatkan potongan rambut dan rawatan kecantikan. Sekiranya anda menyediakan perkhidmatan pengguna ini, kerana kelembapan bergerak ke tahap kemelesetan, mulailah mengumpulkan wang untuk dimasukkan ke dalam inventori tambahan atau mengembangkan syarikat anda semasa kemelesetan akhir dan tempoh pemulihan awal, sehingga anda dapat memanfaatkan peningkatan peluang perniagaan ketika ekonomi kukuh.