Cara Menyiapkan Pengebilan Dalam Talian

Semakin cepat pelanggan membayar bil mereka, semakin cepat anda dapat mulai memperoleh faedah dari pendapatan anda atau mengurangkan pembayaran bunga dengan membayar hutang. Pengebilan dalam talian dapat mengurangkan masa penerimaan anda dengan menghilangkan keperluan pelanggan untuk menulis cek, alamat sampul surat, mencari cop atau pergi ke pejabat pos. Menyiapkan sistem penagihan dalam talian boleh menjadi tugas mudah bagi pengusaha menggunakan salah satu daripada banyak pilihan turnkey yang tersedia untuk membuat faktur, menerima pembayaran dan mengintegrasikan fungsi pembukuan.

Mulakan dengan Rakan Kewangan Anda

Hubungi syarikat bank dan kad kredit anda untuk membincangkan penyelesaian penagihan dalam talian yang mereka tawarkan. Beberapa menawarkan produk turnkey yang boleh anda tambahkan ke laman web anda yang membolehkan pelanggan log masuk dan membayar bil mereka. Tanyakan mengenai kos yang terlibat, termasuk yuran setiap transaksi dan minimum bulanan.

Lihat Penyedia Penyelesaian

Teliti penyelesaian pembayaran bil dalam talian yang berbeza seperti QuickBooks Online, Chargify, FreshBooks, AcceptPay, PayPal Online Invoicing, Outright dan Xero. Tentukan mana yang akan dapat anda pelajari untuk digunakan dan hilangkan yang terlalu sukar, berdasarkan tahap kepakaran komputer anda. Tanyakan tentang atau cari bayaran yang terlibat. Tentukan sistem mana yang akan membolehkan anda memulakan kecil hanya dengan invois dan pembayaran bil sahaja, kemudian biarkan anda mengintegrasikan ciri seperti penjejakan penghutang, penganggaran, anggaran dan fungsi lain.

Ikut Petunjuk

Pilih dan tandatangani perjanjian dengan syarikat penyelesaian pembayaran bil dalam talian atau beli pakej perisian. Ikuti langkah-langkah untuk menyiapkan akaun anda, termasuk memasukkan nombor akaun bank anda agar penyedia penyelesaian dapat memasukkan pembayaran pelanggan terus ke dalam akaun anda. Masukkan data pelanggan anda, yang akan merangkumi e-mel atau alamat fizikal, jika anda merancang untuk menggunakan sistem untuk membuat dan mengirim invois anda.

Pilih Kaedah Penginvoisan

Sediakan sistem penginvoisan yang mengarahkan pelanggan anda ke pilihan pembayaran dalam talian anda jika anda melalui jalan tersebut dan bukannya menggunakan sistem pembayaran bil dalam talian anda untuk menghasilkan invois. Hantarkan invois kertas atau e-mel dan berikan URL halaman pembayaran dalam talian anda. Hubungi pelanggan anda dan beri mereka arahan untuk menggunakan sistem pembayaran dalam talian anda sebelum anda menghantar invois pertama anda.

Pertimbangkan Memulakan Kecil

Cara mudah untuk memulakan penagihan dalam talian adalah dengan meminta pelanggan membuat pembayaran ke akaun PayPal. Kirim invois biasa melalui e-mel atau surat siput, dan sertakan alamat e-mel PayPal anda pada invois untuk pelanggan dengan akaun PayPal. Minta pelanggan memasukkan nama dan nombor invois di bahagian nota setiap transaksi PayPal.