Cara Beralih Dari Word ke PDF dan HTML

Dokumen Microsoft Word biasanya dianggap sebagai standard ketika datang ke fail pemprosesan kata, tetapi kadang-kadang anda memerlukan sesuatu yang lebih banyak. Sebahagian daripada rangkaian Microsoft Office, Word 2010 membolehkan anda mengubah fail DOC ke PDF yang menyimpan semua gambar dan format, halaman Web berasaskan HTML dan banyak lagi. Yang perlu anda buat ialah membuat pilihan yang betul semasa menyimpan dokumen.

PDF

Salah satu kelebihan menukar dokumen Word menjadi Portable Document Format adalah anda dapat membagikannya dan mengetahui bahawa hampir semua orang dapat mengaksesnya, walaupun mereka tidak memasang Microsoft Word. Untuk menukar fail dari format DOCX ke PDF, anda mesti terlebih dahulu mengklik tab "File" dan memilih "Save As" sebelum memilih "PDF (* .pdf)" dalam senarai drop-down Save As Type. Mengklik butang "Pilihan" akan menunjukkan pilihan lanjutan, seperti apakah akan menunjukkan markup, dan mengklik "Simpan" akan membuat fail baru.

HTML

Sekiranya anda mempunyai halaman Web tetapi lebih suka membuat dokumen di Word dan bukannya aplikasi lain, anda boleh membuat fail Word dan kemudian menukarnya ke format HTML dengan pergi ke tab "File" dan memilih "Save As." Anda mempunyai beberapa pilihan dalam menu lungsur: ".mht (MHTML)," yang merupakan format arkib halaman Web; ".htm (HTML)"; atau ".htm (HTML, difilter)," yang mengurangkan ukuran fail dengan membuang tag. Setelah membuat pilihan anda, butang "Ubah Tajuk" membolehkan anda memasukkan tajuk halaman sebelum anda menyimpannya.

Penyuntingan

Sekiranya anda ingin mengedit file HTML di Word, cukup klik kanan file tersebut, arahkan ke "Open With" dan pilih "Microsoft Word," atau pilih "Open" dari tab Word Word dan pilih file tersebut. Fail PDF tidak semudah itu dimanipulasi, kerana anda mesti kembali ke dokumen asal yang anda buat di Word dan edit sebelum menyimpannya semula sebagai fail PDF. Sebagai alternatif, anda boleh membuat perubahan menggunakan aplikasi pihak ketiga seperti Adobe Acrobat.

Jenis Fail Lain

Word 2010 tidak terhad untuk membuat dokumen, PDF dan fail HTML. Apabila anda mengklik menu drop-down "Save As Type" dalam dialog Save As, anda akan melihat pilihan lain juga. Sebagai contoh, anda boleh menyimpan fail dalam format .wps, yang serasi dengan Microsoft Works, sementara format .odt berfungsi di OpenOffice dan pemproses kata lain. Antara pilihan yang tinggal, format .rtf akan membuang semua kecuali format teks asas.