Bolehkah Anda Menuntut Telefon Rumah sebagai Perbelanjaan Perniagaan?

Wang dan masa yang dijimatkan ketika anda bekerja dari rumah adalah faktor yang menarik. Penjimatan anda akan bertambah apabila anda mengurangkan perbelanjaan perniagaan yang berkaitan dengan pekerjaan di rumah untuk mengurangkan beban cukai anda. Salah satu perbelanjaan perniagaan yang paling membingungkan dan kadang-kadang rumit adalah bila dan bagaimana mengurangkan kos telefon rumah anda.

Perbelanjaan Pejabat Rumah Tangga berbanding Perbelanjaan Telefon

Sama ada anda mempunyai pejabat rumah yang anda gunakan tidak mengubah kemampuan anda untuk menolak perbelanjaan telefon rumah yang digunakan untuk perniagaan anda. Perbelanjaan pemotongan pejabat rumah adalah untuk bahagian rumah anda dan peratusan utiliti yang digunakan untuk pejabat rumah anda. Perbelanjaan telefon rumah tidak termasuk dalam bidang penyata cukai anda tetapi dimasukkan pada baris 25 pada borang Perkhidmatan Hasil Dalam Jadual C.

Telefon mana?

Dengan semakin banyak orang menggunakan telefon bimbit dan bukannya talian darat dan menjalankan perniagaan di telefon bimbit mereka, sama ada untuk menggolongkan telefon sebagai rumah atau telefon perniagaan boleh membingungkan. Peraturannya mudah. Sekiranya anda hanya mempunyai satu telefon dan menggunakannya untuk tujuan peribadi dan perniagaan, anda tidak boleh menolak kos penuh telefon sebagai perbelanjaan perniagaan. Peraturan untuk pemotongan telefon rumah dikenakan.

Perbelanjaan Telefon Rumah Tertolak

Anda tidak boleh memotong caj asas untuk telefon rumah anda - bahagian bil yang merangkumi yuran dan cukai bulanan. Namun, anda boleh menolak item tertentu pada bil telefon rumah anda yang merupakan hasil penggunaan perniagaan. Contohnya, sebarang caj jarak jauh terperinci yang digunakan untuk perniagaan atau kos talian telefon kedua yang digunakan secara eksklusif untuk perniagaan anda boleh ditolak. Syarikat telefon memisahkan caj ini, menjadikannya mudah dicari.

Telefon Internet

Semasa menggunakan perkhidmatan telefon Internet, anda harus memperhatikan kemungkinan potongan perniagaan. Sekiranya anda mempunyai telefon bimbit, anda mungkin memilih untuk menggunakannya untuk panggilan peribadi anda dan menggunakan telefon Internet secara eksklusif untuk perniagaan, meneruskan panggilan ke telefon bimbit anda ketika anda jauh dari rumah. Dengan cara ini, anda mengelakkan batasan pemotongan telefon rumah dan mengira keseluruhan kos telefon Internet sebagai perbelanjaan.