Cara Mengatasi Konflik Mengenai Promosi di Tempat Kerja

Promosi adalah proses emosi, baik untuk orang yang anda promosikan dan mereka yang ditinggalkan. Menurut Jabatan Pengurusan Sumber Manusia Virginia, 60 hingga 80 peratus kesukaran tempat kerja berpunca dari hubungan antara pekerja. Masuk akal bahawa promosi dapat menimbulkan ketegangan dan konflik pejabat. Sekiranya seorang pekerja merasa kesal dan menimbulkan keributan untuk diturunkan untuk kenaikan pangkat, atasi konflik tersebut sebelum mencapai tahap mendidih.

1

Tanya pekerja yang kecewa ke pejabat anda untuk mesyuarat. Dengarkan semua keluhannya kerana kehilangan promosi. Jadilah memahami dan tenang semasa anda mendengar. Kekecewaan yang meluap-luap mungkin yang dia perlukan untuk merasakan keadaannya lebih baik.

2

Gariskan mengapa orang lain dipilih untuk promosi. Senaraikan sifat istimewa apa yang dia miliki untuk memperoleh kedudukan itu di syarikat itu. Elakkan bercakap negatif mengapa pekerja lain tidak dipilih. Elakkan menunjukkan kekurangannya, kerana ini boleh meningkatkan konflik di tempat kerja.

3

Puji pekerja yang tidak dilindungi untuk pekerjaan yang dilakukannya sekarang. Dia perlu merasa dihargai di syarikat itu, kerana kehilangan promosi dapat mencabar ideanya tentang bagaimana dia dirasakan oleh pihak atasan. Senaraikan apa yang anda sukai mengenai penampilannya pada kedudukan yang dipegangnya.

4

Ubah konflik kecil dan hujah menjadi positif. Katakan, "Saya sangat menyukai api anda. Saya pasti akan mengingatkan anda untuk promosi yang akan datang," sebagai tindak balas kepada keluhan ringkas mengenai pemberian promosi semasa. Ini akan membuat pekerja merasa terdengar dan dia mempunyai peluang yang lebih baik untuk lain kali.

5

Minta melihat peningkatan prestasi kerja pada tahap sekarang. Bagaimanapun, ada sebab yang baik mengapa anda tidak memilihnya untuk promosi. Mintalah dia menunjukkan bahawa dia boleh memimpin dan bahawa dia memiliki semua sifat yang diperlukan untuk pengurusan menengah atau atasan.

6

Tekankan bahawa keputusannya adalah muktamad sekiranya pekerja masih tidak akan melepaskannya. Katakan kepadanya bahawa cuba meyakinkan anda bahawa anda membuat keputusan yang salah tidak akan berjaya. Sebenarnya, hal itu sebenarnya dapat menghalangi peluangnya untuk promosi di masa depan atau bahkan membahayakan kedudukannya sekarang jika dia terus mengeluh tentang perubahan tersebut.