Kelebihan Merancang Pengurusan Projek

Penyelesaian projek serentak dalam perniagaan kecil sering menjadi kebiasaan setiap tahun fiskal atau suku perniagaan. Walau bagaimanapun, setiap projek dapat mengambil perancangan besar sebelum pekerjaan dimulakan kerana konsep, objektif dan kos mungkin perlu diselesaikan terlebih dahulu. Untuk menyelesaikan projek dan mencapai keseluruhan tujuan syarikat, terdapat pelbagai kelebihan untuk merancang pengurusan sesuatu projek.

Kepimpinan

Satu kelebihan merancang pengurusan projek adalah bahawa semua peringkat projek biasanya menjadi tanggungjawab seorang pemimpin untuk menguruskannya. Pemimpin ini, yang biasanya disebut pengurus projek, umumnya ditugaskan untuk mengawasi bahawa semua aspek projek bersatu tepat pada masanya, berkomunikasi dengan pekerja dan kontraktor mengenai pekerjaan, dan menilai bahawa semua bahagian yang bergerak akan bergabung secara bersama sebelum tarikh akhir. Pemimpin adalah titik hubungan penting bagi projek ini. Tanpa pemimpin yang jelas untuk projek, keputusan utama mungkin tidak dapat dibuat dengan betul dan pekerja mungkin melewati tarikh akhir masing-masing, menunda penyiapan projek.

Perjanjian

Oleh kerana pengurus projek anda adalah titik kontak untuk semua perkara yang berkaitan dengan projek anda, sebelum memulakan, kemungkinan besar dia akan memastikan bahawa semua penyelia dan pengurus peringkat atasan setuju dengan aspek-aspek projek sebelum meneruskan ia. Unsur-unsur projek ini mungkin merangkumi misi, kos, objektif, skop dan bagaimana projek itu didekati. Tanpa pengurusan bersetuju sebelum kerja dimulakan, projek dengan cepat akan hilang fokus.

Mengekalkan anggaran

Apabila projek dijalankan, kos dengan cepat tidak dapat dikawal sekiranya pra-perancangan dengan pengurus yang berkelayakan tidak dilakukan sebelumnya. Semasa merancang pengurusan projek, pengurus projek kemungkinan akan mengemukakan masalah kos dan masalah belanjawan yang terlibat dengan projek tersebut dan menyampaikan nombor anggaran ini kepada pengurus peringkat atasan. Tanpa penyelidikan kewangan pengurus mengenai berapa kos projek, termasuk kos yang tidak dijangka, syarikat mungkin membelanjakan lebih banyak daripada yang awalnya dimaksudkan untuk projek.

Tarikh Akhir dan Matlamat

Memenuhi tarikh akhir dan matlamat tepat pada masanya adalah kelebihan lain dalam merancang pengurusan projek. Oleh kerana pengurus projek bertanggungjawab untuk projek masing-masing, peranan mereka adalah untuk membimbing mereka melalui permulaan hingga selesai, selalu dengan memperhatikan tarikh akhir yang hampir tiba. Menentukan matlamat dan tarikh akhir ini dapat membantu memastikan pengurus projek berada di landasan yang betul. Tanpa merancang konsep-konsep ini sebelum permulaan, projek mungkin memerlukan waktu lebih lama daripada yang dijangkakan atau gagal mencapai objektif yang anda inginkan.