Cara Mengintegrasikan Peta Google Ke Laman Web

Untuk mendorong pertemuan dan lawatan pelanggan ke lokasi perniagaan kecil anda, anda pasti mahu alamat anda semudah mungkin. Mengintegrasikan Peta Google terus ke laman web syarikat anda akan memudahkan pengunjung menavigasi ke pejabat anda. Peta Google mempunyai fungsi terpasang yang menjadikan pembuatan kod embed sebagai prosedur mudah; jika anda atau pekerja biasa dengan susun atur dan kod laman web anda, memasukkan kod Peta Google ke laman web anda akan memerlukan sedikit masa untuk diselesaikan.

1

Kunjungi halaman Peta Google (lihat pautan di Sumber) dan taipkan alamat perniagaan anda di bar carian. Klik butang Cari atau tekan "Enter" untuk memaparkan peta kawasan di sekitar perniagaan anda.

2

Klik butang "Pautan" di bahagian atas panel kiri dan klik pautan "Sesuaikan dan pratonton peta terbenam". Pilih ukuran peta dan pilih semua kod dalam kotak teks di bawah. Tekan "Ctrl-C" untuk menyalin kod.

3

Buka halaman yang ingin anda sertakan peta di laman web anda, menggunakan editor HTML pilihan anda. Navigasi melalui kod untuk mencari tempat di halaman di mana anda ingin meletakkan peta, dengan mencari kod untuk apa yang akan menjadi objek halaman di sekitarnya (seperti kotak maklumat hubungan syarikat, misalnya). Tekan "Ctrl-V" untuk menampal kod peta anda di tempat yang dikehendaki. Simpan halaman; peta sekarang akan disatukan ke dalam halaman. Muat naik semula halaman ke laman web anda agar dapat dilihat oleh pengunjung laman web.