Cara Membuat Pinjaman untuk Pemilikan Tunggal

Hak milik tunggal adalah perniagaan yang dimiliki oleh individu tunggal. Sebagai pemilik perniagaan, anda boleh, dan kemungkinan besar akan, membuat pinjaman kepada diri sendiri untuk memulakan perniagaan anda. Semasa melakukan cukai anda, perbelanjaan dan pendapatan perniagaan anda dilaporkan dalam penyata cukai Borang 1040 Perkhidmatan Hasil Dalaman peribadi anda. Pinjaman luar kepada pemilik tunggal mengikuti banyak panduan yang sama yang anda ikuti ketika membuat pinjaman peribadi kepada rakan atau ahli keluarga.

1

Tuliskan perjanjian pinjaman yang memperincikan jumlah wang yang anda hulurkan kepada pemilik tunggal, syarat-syarat pinjaman dan apa yang akan digunakan. Semakin banyak perincian dalam kontrak, semakin baik memastikan tidak ada salah faham.

2

Setuju dengan syarat sebelum menandatangani perjanjian pinjaman. Walaupun anda tidak memerlukan pengacara untuk menyusun kertas, anda harus mengikuti preseden undang-undang dan memasukkan tarikh kapan anda mengharapkan pembayaran, tempat pembayaran harus dikirimkan dan berapa suku bunga yang anda kenakan. Gunakan salinan kontrak pinjaman bank sebagai panduan untuk perjanjian anda sendiri.

3

Jelaskan sebarang maklumat yang merangkumi garis masa dan perjanjian yang telah anda buat selain jadual pembayaran. Sebagai contoh, jika pemilik bersetuju membayar peratusan keuntungan kepada anda setelah satu tahun, pastikan anda menuliskan berapa peratus peratusan yang anda harapkan, apa maksudnya anda akan menggunakan untuk mengesahkan pendapatan dan berapa lama pembayaran akan bertahan.

4

Buat dua salinan perjanjian itu dan bawa ke notaris untuk menyaksikan tandatangan anda dan tandatangan pemilik perniagaan kepada siapa anda membuat pinjaman. Notaris memberikan dokumen kesahihan sekiranya anda perlu menindaklanjuti tindakan undang-undang.

5

Memberi cek kepada pemilik tunggal atas nama perniagaan atau orang itu secara langsung. Pemilik tunggal adalah perniagaan dan perniagaan adalah pemilik tunggal - mereka adalah satu dan sama. Gunakan cek untuk menyimpan rekod anda dan minta resit juga.