Bagaimana Menjana Wang Pemborong

Menjana wang dalam perniagaan pemborong mengikut formula mudah: menjual semula barang dengan harga yang lebih tinggi daripada yang anda bayar untuknya. Pangkalan pelanggan pemborong boleh merangkumi peruncit, kontraktor, institusi dan peniaga individu. Orang yang paling mungkin berjaya di tempat ini adalah mereka yang mempunyai latar belakang penjualan, kemahiran orang dan selesa untuk berunding. Mereka yang tidak selesa dengan aspek operasi dan kewangan perniagaan harus mempertimbangkan untuk mengambil pekerja berpengalaman sebagaimana yang diizinkan oleh anggaran anda. Karya ini berbeza dari runcit tradisional kerana daripada fokus perniagaan ke pengguna, ada fokus perniagaan ke perniagaan.

1

Pilih pasaran khusus. Pertimbangkan lingkaran rangkaian anda dan industri di mana anda selesa. Memilih produk di luar produk yang dilindungi oleh pengedar nasional boleh membawa kejayaan yang lebih besar.

2

Beli dari sumber. Setelah menjalankan penyelidikan di bidang khusus anda, hubungi pengeluar secara langsung untuk merundingkan harga pembelian anda. Walaupun anda biasanya akan mendapat potongan harga untuk membeli dalam jumlah yang lebih besar, pertimbangkan sumber anda seperti pendapatan dan ruang simpanan. Pemborong berjaya dengan memiliki kemahiran rundingan yang tajam dan mengenali barang terlaris.

3

Tetapkan harga anda. Pemborong harus bertanya kepada diri sendiri berapa pelanggan mereka sanggup membayar barang dagangan ketika menetapkan harga.

4

Harga mengasah. Sekiranya anda yakin harga anda tidak memaksimumkan hasil, naikkan harga barang terpilih sebanyak 10 peratus. Perhatikan reaksi pelanggan, seperti penurunan permintaan. Selaraskan harga mengikut keperluan.

5

Dapatkan kawasan simpanan. Bergantung pada saiz dan kuantiti produk, anda mungkin mendapat banyak ruang di ruang bawah tanah rumah atau memerlukan ruang sebesar gudang tradisional. Sekiranya menyewa atau membeli ruang gudang, pilih lokasi berhampiran pangkalan pelanggan anda jika boleh. Sebagai contoh, jika anda menyediakan produk khas untuk tukang paip, anda mungkin mendapati harta tanah lebih murah di kawasan perindustrian dan lebih dekat dengan khalayak sasaran anda.

6

Berjumpa dengan bakal pelanggan. Tetapkan janji temu untuk memenuhi bakal pelanggan dan pastikan anda memahami keperluan mereka. Juga, berusaha untuk menghabiskan masa di mana mereka lakukan. Ini mungkin merangkumi acara dewan kawasan perdagangan, pameran perdagangan atau lapangan golf. Bina hubungan dengan melibatkan mereka dalam perbualan.

7

Pasarkan perniagaan anda. Sebagai tambahan kepada rangkaian, pertimbangkan untuk membeli iklan di jurnal perdagangan yang sesuai atau menggunakan media sosial seperti LinkedIn dan Twitter.

8

Memaksimumkan pengalaman pelanggan. Menjaga pelanggan semasa memerlukan sumber yang lebih sedikit daripada membeli yang baru. Berusaha untuk memberikan perkhidmatan terbaik untuk mengekalkan pangkalan pelanggan anda semasa pemasaran untuk mengembangkan perniagaan anda.

9

Balikkan inventori dengan cepat. Semakin banyak inventori yang anda jual, semakin banyak wang yang anda hasilkan.

10

Beroperasi dengan cekap. Pastikan operasi diselaraskan dan tenaga kerja atau sumber lain tidak disia-siakan.

11

Tentukan matlamat jangka panjang. Langkah-langkah sumbang saran diperlukan untuk mencapai matlamat ini.

12

Analisis keputusan anda. Jejak petunjuk perniagaan utama anda. Sekiranya anda melihat kekurangan hasil positif, sumbangkan idea penyelesaian. Idea mungkin termasuk membaca buku strategi penjualan, mengupah perunding atau mengikuti kelas perniagaan kecil.