Apa yang Perlu Diperolehi oleh Majikan dalam Pengurus?

Sekiranya syarikat mempromosikan dari dalam, ia ingin mencari seseorang yang telah terbukti sebagai pekerja yang disegani dengan baik. Sekiranya, sebaliknya, syarikat mengharapkan untuk merekrut pekerja baru sebagai pengurus, wawancara kerja adalah peluang utama dan penting anda untuk menilai calon. Orang yang anda cari untuk jawatan pengurus memerlukan kemahiran komunikasi dan organisasi yang baik, dan harus berpengetahuan luas mengenai bidang perniagaan syarikat.

Komunikator

Pengurus yang baik perlu dapat berkomunikasi dengan kakitangannya. Ini bermaksud calon pengurus memerlukan kecekapan dalam kemahiran bahasa bertulis dan lisan. Resume pemohon adalah petunjuk pertama anda mempunyai kemampuan menulis, dan banyak individu tidak pernah mendapat peluang untuk menemu ramah kerana resume mereka ditulis dengan sangat buruk. Sekiranya resume dan surat menunjukkan kecekapan komunikasi, luangkan masa untuk mendengar pemohon semasa wawancara calon. Tanyakan soalan terbuka yang memerlukan penjelasan, dan menilai bagaimana calon itu menyatakan dirinya.

Penganjur

Kemahiran organisasi adalah syarat utama bagi pengurus yang berkesan. Tanyakan kepada calon bagaimana dia mengikuti tugas harian. Sebilangan pengurus menulis dalam perencana harian, yang lain memasukkan semuanya dalam kalendar dalam talian, dan yang lain membuat senarai tugas dan jadual temu janji secara langsung dalam program utiliti telefon bimbit. Membuat senarai perkara pertama pada waktu pagi dan menyelesaikan tugas ketika selesai menunjukkan keberkesanan untuk tetap teratur dan fokus. Sekiranya pemohon tidak dapat memberitahu anda bagaimana dia tetap teratur, dia mungkin tidak dapat tetap teratur.

Berpengetahuan

Seseorang tidak harus menjadi pakar dalam bidangnya untuk menjadi pengurus yang berkesan, tetapi dia memerlukan pemahaman tentang pekerjaannya. Adalah biasa bagi pengurus di jabatan yang berkaitan dengan calon calon temu ramah. Dengan berbuat demikian, mereka secara individu dapat mengumpulkan informasi mengenai pengetahuan calon tentang perniagaan. Kemudian pengurus yang melakukan temu ramah dapat bertemu untuk membincangkan pendapat mereka. Oleh kerana pengurus itu sendiri mempunyai latar belakang, pengetahuan dan idea yang berbeza tentang apa yang diperlukan oleh pekerjaan, gambaran tentang kemampuan calon harus muncul. Kaedah lain untuk menentukan pengetahuan calon adalah dengan menjalankan ujian bertulis.

Perwatakan yang Baik

Banyak syarikat memerlukan pemohon untuk bersetuju untuk menjalani pemeriksaan latar belakang jenayah dan ujian dadah sebelum menawarkan jawatan. Pekerjaan sensitif mungkin memerlukan cap jari calon diproses terhadap pangkalan data jenayah persekutuan dan negeri. Selalunya, pekerja yang mengambil pekerja atau hubungan manusia akan memeriksa laman web media sosial pemohon untuk menentukan sama ada terdapat kandungan yang tidak sesuai. Beberapa syarikat menarik laporan kredit untuk memeriksa kesihatan kewangan pemohon.