Menyiapkan Kod QR

Respons cepat, atau QR, kod adalah jenis kod yang biasanya terdapat pada iklan bercetak di majalah dan bahan promosi lain, dan digunakan untuk sistem tiket dan pelacakan. Banyak telefon bimbit kini menawarkan aplikasi pemindaian QR, menggunakan kamera bawaan telepon, yang dapat menyahkod kod QR dan melakukan tindakan berdasarkan data, seperti membuka penyemak imbas untuk melihat halaman Web tertentu, membantu membuat kod QR dapat diakses khalayak yang lebih luas.

Apakah Kod QR?

Awalnya diciptakan oleh Denso Wave, anak syarikat Toyota, untuk mengesan kenderaan semasa pembuatan, kod QR adalah kod dua dimensi yang terdiri dari sejumlah kotak hitam kecil pada latar belakang putih. Oleh kerana saiznya lebih besar, kod QR dapat mengandungi lebih banyak maklumat daripada kod bar linier biasa yang biasanya dilihat pada pembungkusan produk. Dibangunkan pada tahun 1994, kod QR telah digunakan secara meluas di Jepun dan Korea selama bertahun-tahun, tetapi baru-baru ini menjadi lebih terkenal kerana pengenalan telefon pintar, yang memudahkan untuk mengimbas dan menyahkod tag.

Butiran Teknikal

Walaupun kod bar UPC yang paling umum hanya dapat menyimpan hingga 20 digit, kod QR dapat berisi hingga 7,089 aksara angka, atau 4,296 aksara alfanumerik, bergantung pada ukuran blok individu yang membentuk kod tersebut. Pengimbas dapat membaca kod QR dari mana saja, memungkinkan pengimbasan lebih cepat, dengan pembetulan ralat yang membolehkan mereka membaca kod yang rosak sebahagiannya. Sebilangan orang memanfaatkan ini untuk membuat kod dengan logo atau teks yang kelihatan, dan walaupun secara teknikalnya rosak, mereka masih mengimbas dengan betul. Kod QR bebas lesen, dengan banyak jenis aplikasi pengimbas perisian dan penyahkodan perisian tersedia.

Membuat Kod QR

Kod QR mudah dibuat, menggunakan penjana kod QR dalam talian percuma seperti qurify.com atau qrcode.kaywa.com, atau perisian di komputer atau telefon pintar anda. API juga tersedia, seperti Alat Carta Google, yang membolehkan anda membuat kod QR dalam aplikasi web. Untuk membuat kod QR, pertama-tama anda memasukkan data untuk dikodkan, dalam had yang ditentukan oleh ukuran blok yang dipilih. Anda juga dapat menetapkan tahap pembetulan kesalahan, dengan empat jenis yang ada, yang membolehkan pengimbas membaca kod dengan tahap kerosakan hingga 30 persen. Ini berlaku sebagai pertukaran dengan penyimpanan data, kerana semakin tinggi tahap pembetulan ralat, semakin sedikit data yang dapat disimpan oleh kod. Kod QR yang dihasilkan ditampilkan sebagai gambar, yang kemudian anda dapat mencetaknya.

Kod QR Kegunaan

Kod QR mempunyai banyak aplikasi, untuk mengesan bungkusan dan produk, memegang maklumat yang dapat dibaca oleh mesin mengenai tiket dan kupon, dan untuk mengiklankan beberapa nama. Banyak iklan cetak dan poster sekarang mempunyai kod QR, yang apabila diimbas oleh pembaca, membawanya ke halaman Web dengan maklumat lebih lanjut mengenai produk atau perkhidmatan. Kod QR pada makanan misalnya, boleh membawa pembeli terus ke halaman yang menyenaraikan maklumat pemakanan terperinci, dan sebarang amaran mengenai ramuan untuk orang yang mempunyai alahan kacang atau sejenisnya. Di Jepun, pasar raya memaparkan kod QR pada iklan besar di platform stesen, yang membolehkan orang ramai membeli-belah sementara mereka menunggu kereta api mereka. Kod QR bagus untuk membuat pembaca berinteraksi dengan iklan anda, menjadikannya cepat dan mudah bagi mereka untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai produk anda.