Bolehkah Anda Menyiarkan Maklumat Iklan di Status Facebook Anda?

Sekiranya anda mempunyai akaun Facebook dan perniagaan yang ingin anda iklankan, anda boleh melakukannya dengan menyiarkan maklumat iklan di kemas kini status Facebook anda. Facebook mempunyai sekumpulan panduan khusus untuk pengiklanannya, tetapi dengan syarat mesej anda tidak menyinggung perasaan rakan Facebook anda atau melanggar peraturan laman web ini, ini dapat menjadi wahana pengiklanan yang berguna.

Dibolehkan

Menurut Facebook, pengguna Facebook boleh menghantar maklumat pengiklanan selagi ia meningkatkan laman web untuk ahli dan tidak melanggar syarat perkhidmatan laman web ini. Perkara yang sama berlaku untuk pengiklanan dalam kemas kini status. Sekiranya anda memilih untuk menggunakan profil anda sebagai wahana pengiklanan untuk perniagaan, laman web, blog atau perniagaan yang anda ingin sokong, tindakan itu dibenarkan selagi kandungannya sesuai.

Spam

Semasa menyiarkan maklumat iklan di status Facebook anda, elakkan menghantar spam. Dalam pengertian ini, spam boleh menjadi pautan ke laman web yang tidak bertanggungjawab yang mengakibatkan jangkitan malware atau perisian intip kepada pelawat, atau hanya menyiarkan maklumat iklan yang sama berulang-ulang kali. Rakan Facebook anda tidak akan menghargai kedua-dua jenis kemas kini status dan boleh melaporkan anda ke Facebook kerana menghantar spam, tidak berteman dengan anda atau kedua-duanya.

Kegunaan

Kerana penggunaan media sosial, penggunaan Facebook sebagai kenderaan pengiklanan bukan sahaja pintar, tetapi juga berkesan. Sekiranya anda mempunyai banyak rakan Facebook, menyiarkan laman web perniagaan atau blog yang anda tulis dalam status anda adalah cara untuk menjana trafik ke laman web tersebut. Dengan laman blog seperti WordPress, anda mempunyai kemampuan untuk menghubungkan kedua-dua akaun tersebut sehingga setiap kali anda menerbitkan catatan blog, akaun Facebook anda secara automatik mempromosikannya untuk anda.

Garis Panduan

Kandungan iklan di Facebook mesti mematuhi satu garis panduan yang ketat. Topik seperti dadah, perjudian dan produk yang berkaitan dengan orang dewasa dilarang. Kemas kini status yang melibatkan topik-topik ini tidak ditegakkan oleh Facebook, tetapi jika anda secara rutin memasukkan maklumat yang tidak sesuai dalam status anda, satu atau lebih rakan Facebook anda mungkin melaporkan siaran tersebut sebagai tidak sesuai, sehingga penyelidikan dilakukan oleh Facebook.