Cara Merangka Stok Stor Runcit

Pertimbangkan bagaimana perniagaan runcit anda beroperasi, aliran barang dari penghantaran, siapa yang mengakses barang dan berapa kerap anda mengisi semula rak anda semasa merancang bilik simpanan anda. Ruang bilik simpanan, seperti kos overhead perniagaan runcit lain, mesti dimaksimumkan untuk memanfaatkan rakaman persegi anda dengan sebaiknya dan memastikan perniagaan anda beroperasi dengan mudah.

1

Cari ruang stok di bahagian belakang kedai anda supaya penghantaran tidak perlu masuk melalui pintu depan. Gunakan pintu masuk luar jika boleh dengan ruang yang mencukupi untuk trak masuk dan keluar. Biarkan kawasan di sekitar pintu belakang kosong agar trak mudah dibongkar.

2

Buat kawasan di sekitar ruang pengiriman untuk menyiapkan meja di mana anda dapat membuka kotak, menghitung barang, membongkar kotak dan menghubungkan komputer untuk mengesahkan pengiriman atau meninggalkan log keluar untuk memeriksa lembaran verifikasi penghantaran.

3

Jauhkan alat di tempat yang sangat diperlukan. Alat ini harus merangkumi pemotong kotak, pita pembungkusan, kalkulator, senjata harga dan tanda lain yang akan anda lampirkan pada barang dagangan. Tong sampah dan bekas kitar semula harus terletak dekat dengan pintu belakang tempat anda membongkar barang.

4

Pasang pencahayaan yang mencukupi di ruang stok sehingga anda dapat dengan mudah melihat label penghantaran dan nombor kawalan inventori pada barang anda. Pencahayaan yang mencukupi juga dapat membantu mengelakkan kemalangan pekerja.

5

Sediakan peralatan keselamatan, seperti trak tangan dan bicu palet, yang mungkin anda perlukan untuk mengangkat barang berat. Tinggalkan ruang yang cukup untuk pekerja mengendalikan peralatan berat dan bergerak dengan selamat. Pertimbangkan risiko jatuh ketika anda memasang rak tinggi. Jauhkan barang yang berat lebih dekat ke lantai dan simpan rak yang lebih tinggi untuk kotak cahaya dan fail yang jarang diakses.

6

Letakkan suis lampu di dekat pintu depan yang anda jangkau dari kedai untuk mengelakkan kemalangan ketika anda atau pekerja memasuki bilik stor. Bersikeras bahawa alat, peralatan pembersih seperti mop dan sapu dan kotak barang barang tetap berada di luar pintu masuk.

7

Letakkan barang yang anda perlukan setiap hari atau minggu berhampiran bahagian depan bilik simpanan untuk menjimatkan masa dan usaha.